"Докога ние, съдиите, ще бъдем подложени на такъв безпрецедентен обществен, медиен и административен натиск? Съдия стана срамна дума. Толкова срамна, че от нас, съдиите, се иска само да поемаме все повече отговорности, да позволяваме да ни хулят и обиждат, да ни наказват, да ни уволняват.

 

Не се гаврете с паметта на колегата ни, призова шефът на СГС

Не се гаврете с паметта на колегата ни, призова шефът на СГС

По повод медийни спекулации около смъртта на съдия Ценов

И да мълчим, за да не бъдем белязани и дамгосани като корумпирани, като некадърни, като престъпници, като злодеи.Тихо да работим, като изпълняваме исканията на митинги, протести, площади, знайни и незнайни кукловоди".

Това се казва в декларация, изпратена от Българската съдийска асоциация ден след като бе открито тялото на съдия Цветан Ценов, хвърлил се от междуетажна площадка на блока, в който живее.

Самоуби се съдията, водил делото "ЦСКА"
Обновена

Самоуби се съдията, водил делото "ЦСКА"

Цветан Ценов е скочил от междуетажна площадка

Прокуратурата води разследване за склоняване или подпомагане за самоубийство. Съдебната реформа в Република България постоянно е във фокуса на общественото и медийно внимание за последната година и половина, а съдебната система с всеки изминал ден се срива.

В страната цари небивал негативизъм и пренебрежение към работата на правозащитните органи на практика на всяко ниво, пишат съдиите.

"Апелираме към всички да осъзнаят какво става, да прозрат заплахата от разрухата. Защото крахът на съдебната система е краят на държавата. Площадното или поръчково правосъдие е липсващо правосъдие", категорични са съдиите.

Те призовават към обективно, безпристрастно и бързо разследване на причините за смъртта на колегата си. Призовават хората и медиите към толерантност. Призовават институциите към отговорно и държавническо поведение, насочено към съхранение на правосъдието и съдебната система.

"Правосъдие не се постига с натиск и сила. За него е необходима ежедневна работа на достойни и независими съдии. А правосъдието е основата на държавата и нека никога не забравяме това", се казва в декларацията.