По време на онлайн среща с представители на Европейската комисия, Съвета за върховенство на правото и министъра на правосъдието Атанас Славов представиха идеите за реформи в Конституцията, както и новия Закон за противодействие на корупцията. Това съобщиха от Министерството на правосъдието.

Това бе първата последваща среща по Доклада за върховенството на правото в държавите от ЕС за 2023 г.

Славов представи предложенията за промени в основния закон, свързани със съдебната власт. Сред тях са разделянето на Висш съдебен съвет, промяна на правомощията на главния прокурор, както и изменението на статута на съдебния Инспекторат.

По думите на правосъдния министър процесът по приемането на конституционните изменения ще започне след получаването на становище на Венецианската комисия (Комисията за демокрация чрез право на СЕ), в началото на октомври.

Йотова и Зарков се оплакаха на ПАСЕ от готвените промени в Конституцията

Йотова и Зарков се оплакаха на ПАСЕ от готвените промени в Конституцията

Според тях въпросните промени ще нарушат баланса и взаимния контрол на властите

Славов представи пред ЕК и проекта за антикорупционен закон. Той подчерта, че законът е следствие на ангажиментите ни, поети по Плана за възстановяване и устойчивост. Според него законопроектът би помогнал за по-ефективни разследвания на корупция по високите етажи на властта.

Боян Магдалинчев от ВСС препоръча окончателните конституционни промени да бъдат съобразени с мнението на заинтересованите институции и с практиката на българския Конституционен съд.

Председателят на ВКС Галина Захарова отчете водената от върховния съд статистика за делата за корупционни престъпления, но и проблема, че ВКС няма как да има поглед върху всички подобни наказателни производства в цялата страна.

Председателят на ВАС Георги Чолаков пък наблегна на преодоляването на забавите по обжалванията на конкурси и уеднаквяването на съдебната практика, приоритизирането на делата за конфликт на интереси и др.

ПП/ДБ, ГЕРБ и ДПС внесоха проекта си за промени в Конституцията

ПП/ДБ, ГЕРБ и ДПС внесоха проекта си за промени в Конституцията

И трите политически сили са се обединили около идеята 24 май да замени 3 март като национален празник