Обвинителният акт срещу кмета на община Трън вече е внесен в съда, съобщават от прокуратурата.

Районната прокуратура в Перник го е внесла днес. Николов е обвинен, че на 13 ноември 2015 г. в Трън е блъснал 6-годишно дете. Инцидентът е станал в зоната на кръстовище пред училищния двор на СОУ "Гео Милев". Местният управник шофирал лек автомобил "Фолксваген Туарег". Той е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е блъснал детето. Нанесъл му е тежка телесна повреда.

От прокуратурата припомнят, че инцидентът е станал около 7.45 часа сутринта.

Припомняме, че първоначално разследването по делото се провеждаше под ръководството и надзора на Районна прокуратура-Трън. Впоследствие - на 20 юли 2016 г., главният прокурор Сотир Цацаров разпореди разследването да се проведе в район, различен от този на Районна прокуратура-Трън. Разследването бе възложено на Районната прокуратура в Перник. Целта е да се избегне каквото и да е съмнение в обективността и безпристрастността, както и да се осигури обективност, всестранност и пълнота на разследването, припомнят от държавното обвинение.

След като оставил сина си в училище, Станислав Николов потеглил по пътя си. Той се движил със скорост 25 км/час, което не му позволило да спре колата преди да блъсне внезапно появилото се 6-годишно дете.

Разследването е установило, че кметът на Трън не е бил внимателен и предпазлив към пешеходците, особено към децата. Освен това не е изпълнил задължението си като шофьор да намали скоростта, а при необходимост и да спре, когато се приближава към място, където на пътя или в близост до него се намират деца.

Авотехническата експертиза е установила, че не е позволила на Станислав Николов да спре.

Пострадалото дете е загубило слезката си и са му нанесени множество средни телесни повреди.

Станислав Николов е с мярка за неотклонение "Подписка".

Предстои Районният съд в Трън да насрочи делото за разглеждане.