Кметът на община Трън Станислав Николов е привлечен като обвиняем за причиняване на тежка телесна повреда на 6-годишно дете при пътен инцидент. Това съобщават от прокуратурата.

Припомняме, че инцидентът стана на 13 ноември миналата година на кръстовище пред училище „Гео Милев” в Трън. Тогава местният управник нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост с джипа си „Фолксваген Туарег” блъснал 6-годишния Ивайло Стоянов и му причинил тежка и средна телесни.

Първоначално разследването по делото се провеждаше под ръководството и надзора на Районна прокуратура-Трън. Впоследствие – на 20 юли 2016 г., главният прокурор Сотир Цацаров разпореди разследването да се проведе в район, различен от този на Районна прокуратура-Трън. Разследването бе възложено на Районната прокуратура в Перник. Целта е да се избегне каквото и да е съмнение в обективността и безпристрастността, както и да се осигури обективност, всестранност и пълнота на разследването, припомнят от държавното обвинение.

По време на разследването са изготвени комплексна съдебно-медицинска и автотехническа експертиза. Проведени са и допълнителни разпити на свидетели, като са събрани достатъчно доказателства за привличането на кмета на община Трън като обвиняем за престъплението.

От заключението на автотехническата експертиза е установено, че Станислав Николов не е бил внимателен и предпазлив към пешеходеца и въпреки предупредителния знак „Деца” е блъснал 6-годишното момченце.

Николов е избрал скорост на движение 25 км/ч., която не му е позволила при внезапната поява на 6-годишното дете да спре автомобила преди да настъпи ударът с него. По този начин Николов е причинил травматична роптура на слезката, довела до загуба на слезката и средни телесни повреди – травма на корема с травматична роптура на черния дроб, на долната празна вена и на жлъчните пътища, травматичен шок, контузия на гръдния кош, усложнена с развитието на двустранен преврален излив. След инцидента Николов е направил всичко зависещо от него за оказване на помощ на пострадалото дете.

Експертизите са установили, че причината за възникването на инцидента не е от технически характер. Според експертите Станислав Николов е можел да избегне инцидента, ако скоростта му е била не по-висока от 11 км/час.

От прокуратурата допълват, че разследването продължава.

Освен това със свое постановление обвинител номер 1 Цацаров отмени постановление на Окръжна прокуратура – Перник, с което бе прекратено наказателно производство за представяне на неверни сведения в писмена декларация и други документи пред Областната служба „Земеделие” – Перник, за да получи средства от фондове на Европейския съюз. Разследването касае кмета Николов, който в качеството си на земеделски производител е използвал неистински договори за аренда на земеделска земя.

Бил установен случай, при който Николов представил договор за аренда, сключен с починал преди повече от половин година.