18-годишният французин Клемен Мишел ще бъде екстрадиран във Франция. Самият той е дал съгласието си, съобщава Haskovo.net. Мишел има тридневен срок, в който може да размисли. Ако решението му не се промени, след три дни ще има ново заседание на съда. Именно на него ще бъде решено окончателно за екстрадирането на Клемен Мишел.

Хасковският съд днес разгледа искането на Франция младежът да й бъде предаден.

Припомняме, че 20-годишният французин бе заловен по сигнал в Шенгенската информационна система в опит да напусне страната ни в посока Турция на 28-ми септември. За него имало издадена европейска заповед за арест, тъй като нарушил разпоредбата на властите да се подписва всеки ден в полицейския участък.

В заповедта се посочва, че Клемен Мишел е признал пред френските власти, че редовно е посещавал сайтове, разпространяващи снимки и материали, подтикващи към терористични актове и издигането им в култ, бил гледал много записи, свързани с „Ислямска държава”. В някои от тези видеозаписи се представяли актове на умъртвяване чрез разстрел или обезглавяване. Младият мъж се чувствал свързан с „Ислямска държава”.

По време на днешното заседание в Хасковския съд, французинът призна, че е специалист по експлозиви.

Съгласно европейското законодателство, когато екстрадицията е доброволна, Клемен Мишел не може да бъде разследван и съден в родината му за друго престъпление, освен за посоченото в искането на френската страна