Хасковският окръжен съд остави в ареста френския гражданин Клемен Мишел. 

Припомняме, 20-годишният французин бе заловен по сигнал в Шенгенската информационна система в опит да напусне страната ни в посока Турция на 28-ми септември.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обяви пред журналисти, че е пристигнал превод на български на европейската заповед за арест на французина.

В заповедта се посочва, че въпросният мъж е признал пред френските власти, че редовно е посещавал сайтове, разпространяващи снимки и материали, подтикващи към терористични актове и издигането им в култ, бил гледал много записи, свързани с „Ислямска държава”. В някои от тези видеозаписи се представяли актове на умъртвяване чрез разстрел или обезглавяване. Младият мъж, който бил с мюсюлмански произход, се чувствал свързан с „Ислямска държава”, обясни Румяна Арнаудова. 

След като не изпълнил наложената му забрана „подписка” в полицията, на 23-ти септември е започнало наказателно преследване.

Пред хасковските магистрати младежът заяви, че не желае да бъде предаван на френските власти. Искал да бъде пуснат и да пътува за Турция. Там той щял да се чувства по-спокойно, тъй като в родината му го набеждавали, че е терорист, какъвто не бил, съобщава Haskovo.info. 

Съдът реши да наложи най-тежката мярка за неотклонение на французина, за да не се укрие и да осуети изпълнението на европейската заповед за арест.

Клемен Мишел може да обжалва мярката си пред Апелативния съд в Пловдив. По-късно през октомври ще се състои и същинското дело по екстрадицията.

По време на съдебното заседание стана ясно, че наскоро младежът е разтревожил студентите в университетски факултет, тъй като се появил с мюсюлманска одежда. Той искал да се срещне с девойка, която видял в джамията в града си във Франция. На Клемен Мишел е наложена и забрана да влиза в училища и университети.

Прокуратурата поиска най-тежката мярка „задържане под стража” за французина. Защитникът му Веско Георгиев пък настоя за освобождаването му, защото съгласно нашето законодателство да се гледат видеа с насилие не било престъпление. Адвокатът посочи за пример изобилстващи с убийства анимационни филми.