Когато у нас започнали да идват големи групи афганистанци, които са сами мъже, започнал и проблемът със струпванията на мигранти, сбивания и замърсяване. Това обясни зам.-шефът на Агенцията за бежанците Кирчо Киров в ефира на БиТиВи. Сирицийте, които са друга част от имигрантския поток, най-често били семейства, а имало и отделно пътуващи жени.

Хората от столичния кв. „Овча купел” заплашиха да блокират Околовръстното шосе, ако не бъдат взети мерки относно мигрантите. Под прозорците им непрекъснато имало големи групи чужденци.

Киров смята, че сбиванията най-често са на религиозна или междуличностна основа. Той коментира, че в „Овча купел” се събират както обитатели на центъра на агенцията по бежанците, така и такива, които са на външни адреси в столицата.

В квартала от няколко дни има засилено полицейско присъствие, изпратена е и жандармерия.

Началникът на Шесто Районно управление комисар Петър Василев обясни, че проблемът при бежанците се корени в това, че те са в свободен режим на движение. Центърът не е от затворен тип и не може да им бъде разпоредено да не се движат в квартала.

От своя страна жителката на „Овча купел” Неда Дойчинова заяви, че не искат да бъдат пазени. Хората искат просто да бъде премахната причината за притесненията им. Преди седем години семейството й си избрало жилището с ясното съзнание, че ще има съседи бежанци, на които са помагали с каквото могат.

Ситуацията от няколко месеца била ненормална. Подвикванията към жените били всекидневие, мъжете дори научили думи на български.

Дойчинова смята, че няма друг подобен център, който да е близо до жилищни сгради, детски градини, училище и университет.

В отговор на това Кирчо Киров заяви, че центровете на Агенцията по бежанците се разкриват с акт на Министерския съвет. Ако има писмено искане от страна на живущите в района, агенцията в едномесечен срок ще излезе с аргументирано становище.