Предвиждат се промени в Закона за българските лични документи. Една от тях е акта за раждане да е равносилен на документ за самоличност. Други промени пък са свързани с издаването на шофьорската книжка.

Актът за раждане ще служи за доказване на самоличност само в определени случаи. Такива са например загубена, унищожена или открадната лична карта.

Документът за раждане ще се признава като лична карта само при подаване на заявление за издаване на нов документ за самоличност. Други промени предвиждат възможност шофьорската книжка да бъде издавана ускорено в няколко случая - когато се взима за първи път, при придобиване на нова категория и при възстановяване на правоспособността след нарушение.

Законодателите аргументират предложението си със статистиката, че за девет дни са били подадени 2025 заявления за ускорено издаване на шофьорски книжки.

Други променя гласят, че издадената в чужбина шофьорска книжка може да бъде заменена с българска, без да се иска копие на документ за завършено образование.

Общественото обсъждане на предложенията за промени в Закона за българските лични документи ще продължи до края на февруари.

Вече издават шофьорската книжка и за 3 дни

Вече издават шофьорската книжка и за 3 дни

Само в Столична и в областните дирекции на МВР