Прокуратурата е прекратила окончателно делото за изграждането на комуникационна система за връзка между Министерството на външните работи и българските посолства в чужбина от частната фирма ТРАНСАТ.

Преди повече от 10 дни бившият градски прокурор Вичо Вичев е докладвал главния прокурор Борис Велчев, че по делото няма данни за извършено престъпление.

Делото бе образувано през юни миналата година по публикация във вестник "Земя" и бе възложено от бившия главен прокурор Никола Филчев на Военна прокуратура.
По-късно то беше разделено на две и част от него беше възложена на Софийската градска прокуратура, по която бяха разпитвани като свидетели бившите министри Соломон Паси и Милен Велчев.

Сега се разследва само делото, останало във военна прокуратура срещу бившия главен секретар на Външно министерство Димитър Иванов.
Наблюдаващият прокурор от Софийската градска прокуратура Иванка Трифонова обясни, цитирана от Дарик радио, че по прекратеното дело никога не е имало обвиняеми.

При образуването на делото прокуратурата твърдеше, че изградената телекомуникационна система не е защитена, че има данни за изтичане на секретна информация през тази система и наши посолства в чужбина, че така тя изтича към чужди разузнавания и Соломон Паси бе обвинен в шпионаж в полза на чужда държава.

От Външното министерство съобщиха, че по тази система никога не е протичала секретна информация.

Според прокурорите тази сделка уврежда държавния интерес и беше предложено на министъра на финансите да поиска от съда разваляне на сделката.
В събраните материали обаче, няма документи, подписани от министрите Соломон Паси и Милен Велчев.