Премиерът Бойко Борисов, министрите на финансите и на здравеопазването Симеон Дянков и Божидар Нанев ще се срещнат утре с директори на болници.

Това съобщи пред БНР здравният министър Божидар Нанев.

Той допълни, че целта на срещата е да се даде яснота как ще бъдат финансирани здравните заведения.

Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването коментира, че правителството връща здравната система във времето от преди 1997 г.

„Опитват се да възстановят бюджетното здравеопазване, като са определили бюджети на болниците. И второто, което правят, незаконно ограничавайки финансирането на общински и частни болници и въвеждайки незаконни изисквания за двама специалисти, на практика да фалират половината болници, които се намират в страната. Въпрос на месеци е, ако нещата останат така, една голяма част от тези болници да фалират." - прогнозира д-р Кацаров.

Той подчерта, че за декември още не е платено изработеното на общинските и частните болници, като няма яснота какво ще им бъде платено през януари, февруари, март и април.

„Съвсем очевидно е, че те в следващите няколко месеца ще фалират, ако не намерят някакъв извънземен източник на финансиране. Последиците за това, разбира се, най-тежките последици, ще бъдат за пациентите, които ще бъдат оставени на практика без лечение." - посочи д-р Кацаров.

От своя страна, министър Божидар Нанев заяви, че няма административни решения за закриването на болниците.

„Това, което се опитваме да направим, и за което за пореден път говорим, е това: да направим така, че да е ясно що е това болница. Какво означава това? Има ли критерии за болница? Трябва ли да има 24-часово обслужване в една болница или на 4 часа да работи и който поиска да дойде, който дойде в друг час да не може да влезе. Трябва ли да има специалисти в тази болница? Трябва ли да се отговаря на медицински стандарти? Ето това поставяме като условие." - заяви Божидар Нанев.