emaxpress
Националната здравноосигурителна каса изпрати към РЗОК разрешение за извършване на плащания към договорните партньори от извънболничната помощ - лични лекари, специалисти и лекари по дентална медицина.

Предвидените за целта средства са в размер на 40 126 000 лв. и са за дейност, извършена през месец април, съобщиха от пресцентъра на здравната каса, цитирани от zdrave.net.

Ще бъдат изплатени и 16 930 000 лв. на аптеките за отчетен период 1-15 април, като в тях е включено и доплащането за предишния отчетен период.

Директорът на НЗОК д-р Нели Нешева е изпратила проверяващ екип в РЗОК - Пловдив, съобщават още от касата.

Заместник-директорът на НЗОК д-р Глинка Комитов и директорът на дирекция „Вътрешен одит" Христомил Иванов ще направят проверка на начина, по който районната здравноосигурителна каса е направила месечните разпределения на плащанията за болнична помощ за болниците.

Припомняме, вчера лекари и медицински сестри от пловдивската университетска болница излязоха на протест заради системно бавени заплати.

По-рано днес за това съобщи и министърът на здравеопазването Анна-Мария Борисова.

Ще бъде проверено дали РЗОК е изплатила на болницата полагащите й се средства и дали проблемът с неизплатените възнаграждения на работещите там лекари е свързан с плащанията от РЗОК или е резултат от решения на ръководството на болницата.

Проверяващият екип ще проследи и как ще бъдат разпределени средствата за болнична помощ за второто тримесечие на годината за всички лечебни заведения, които имат договор с РЗОК- Пловдив, допълват от пресцентъра на касата.