Във Върховна касационна прокуратура, която към момента наблюдава т.нар. разследване "Барселонагейт", периодично постъпват справки от наблюдаващия прокурор при СГП, с който той уведомяла надзора за хода на разследването.

От последните постъпили справки от Софийска градска прокуратура (СГП) става ясно, че по делото се извършват преводи на предоставени от компетентните органи на други държави огромен обем документи, въз основа на които предстои назначаване на съдебно-счетоводна експертиза и провеждане на допълнителни разпити на редица свидетели.

Затова и в позиция от тази сутрин СГП се противопоставя на твърдения и определения за "дело на трупчета", особено в публикации в медиите. "Разпространяваните чрез медиите твърдения, че делото "Барселонагейт" е "на трупчета" не съответстват на фактическото положение и имат за цел да затруднят работата на ПРБ, да осуетят законосъобразното развитие на досъдебното производство и да обслужат нелегитимни политически интереси", се казва в позицията.

От СГП припомнят и разследването е било прехвърлено от Специализираната прокуратура, която беше закрита. Припомняме, че именно от специализираната прокуратурата обявиха, че са получили 219 страници на испански език, които предстоят да бъдат преведени. Това бе обявено през февруари 2022 г., а порядъкът беше спешен по самото тяхно определение. Още тогава бе обявено, че счетоводно-финансови експертизи ще бъдат назначени една след превода.

Борисов не се притеснява от гешевски компромати

Борисов не се притеснява от гешевски компромати

Може да се правят и совалки за конституционно мнозинство

Припомняме, през февруари 2022 г. вътрешният министър Бойко Рашков изпрати доклада по случая, станал по-известен като "Барселонагейт", на главния прокурор Иван Гешев. Преди това стана ясно, че испанските власти проверяват информация за недекларирани милиони от български политици, както сочи и докладът, получен от МВР на 2 февруари. В 22 страници испанските власти говорят за български публични личности, описани са и различни транзакции.