Президентството не се бърка в работата на НСО. Това коментира правосъдният министър Екатерина Захариева в ефира на БиТиВи по повод вчерашната пресконференция на екслидера на ДПС Лютви Местан, който обясни, че се обадил на Росен Плевнелиев, след като му снели държавната охрана и се оказало, че президентът, на чието подчинение е НСО, не знаел за това.

Изплашен, Местан звънял на Плевнелиев, след като останал без охрана

Изплашен, Местан звънял на Плевнелиев, след като останал без охрана

Освен с турския, с други посланици не се бил срещал тогава

Захариева посочи, че в президентството не се знае кога заседава комисията, която решава за охраната на ВИП-овете. В нея влизат директорът на службата, главният секретар на МВР, както и председателят на ДАНС. Не било работа на държавния глава да се меси в работата на комисията, по мнението на министъра. Никога президентът не се е месил, каза Екатерина Захариева. И по закон не било задължително държавният глава да се уведомява за работата на комисията.

Притеснена е от случващото се в ДПС и проблемите там да минат на вътрешно ниво, а не на геополитическо ниво.

Хората в ДПС ги "убиват" постоянно, обичат да си играят на жертви, твърди бивш гард

Хората в ДПС ги "убиват" постоянно, обичат да си играят на жертви, твърди бивш гард

Решението за свалянето на охраната на Местан било на премиера, убеден Марков

Сега в Министерство на правосъдието ситуацията се поуспокоила, по думите на Захариева. Още на втория ден събрала екипа и уточнили приоритетите в работата си. Очакванията към мен и моя екип са много големи, смята правосъдният министър, дори очакванията към нея били повече, отколкото са правомощията на правосъдния министър. Христо Иванов свърши много работа, тази оценка даде тя за работата на предшественика си.

Не сме прокурорска република, подчерта Захариева. Сега приоритет за нея бил Законът за съдебната власт. Няма да вадя томахавки, обеща правосъдният министър. Тя обеща също и често да си говори с тримата големи в съдебната власт.