Промени в законовата уредба разработват от МВР, представители на спортното и регионалното министерство, както и редица други експерти, след случаите на полицейско насилие по време на протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз (БФС).

Най-основната от тях - за да се избегнат нарушения като случаите с полицаи, извършили насилие, но фактически неуловими поради факта, че не носят никакви разпознавателни знаци, ще се въведе изискване идентификационните знаци на служителите да бъдат изписани не само върху униформите им, каквото изискване има и сега, но не се спазва винаги, така и върху каски, палки и щитове.

Това обяви пред временната парламентарна комисия, разследваща обстоятелствата около протеста срещу БФС, главният секретар на МВР Живко Коцев. С него бе и началникът на СДВР Любомир Николов, както и други негови подчинени.

Шефът на СДВР: Проверката е установила вината на обвиняемия за палежа на полицейски бус

Шефът на СДВР: Проверката е установила вината на обвиняемия за палежа на полицейски бус

Част от експертизите за убийството на Кирил Русев са готови, ще бъдат назначени нови

Другата промяна в закона, която подготвя група от експерти, създадена от МВР министъра Калин Стоянов, касае мерки за защита на журналистите, отразяващи подобни екстремни протестни мероприятия.

"Работим сериозно, надявам се скоро да излезем с конкретни предложения", обеща главсекът. А в отговор председателят на временната комисия Атанас Атанасов го призова - когато са готови окончателно предложения, немедлено да бъдат предоставени на депутатите, за да бъдат реализирани възможно най-бързо.

И в момента е заложено в закона служителите на МВР да носят отличителни идентификационни знаци, защо досега не се е правило, има ли наказания за и какъв е смисълът от предлаганите промени, попита МВР шефовете Станислав Богдански от ИТН.

"Направили сме много внимателен анализ на цялостната организация на охраната на това мероприятие и сме маркирали, че това е един пропуск (неносенето на отличителни знаци от страна на полицаите). Така е да. Затова сме инициирали промените. Тези знаци, които са в момента регламентирани, не са достатъчни, затова смятаме, че тези знаци трябва да бъдат видими на абсолютно всички помощни средства, включително и на каските, така че в бъдеще да може по-лесно и самите сили да се разпознават и управляват от техните ръководители", отговори Коцев.

МВР уволнило четирима служители след протеста срещу БФС

МВР уволнило четирима служители след протеста срещу БФС

Те са злоупотребили с неправомерна физическа сила

Все още течала пък проверката на Инспектората на МВР по абсолютно всички направления - от планирането, организацията, инструктажа, облеклото. Отговорност за екипировката и дали един или друг служител носи разпознавателен знак е на прекия ръководител, като именно това кой къде и с какво е сгрешил следва да установи въпросната проверка.

Има сериозен дефицит в подготовката и обучението на служителите на МВР, призна главният секретар, като за да се реши проблемът е разпоредено да се изготви съвършено нова методология за обучение както на новопостъпилите в системата, така и на старите кадри. Тя ще бъде ежеседмична и ще се извършва от представители на Академията на МВР и психологическият институт към ведомството. "Приел съм това за моя лична кауза", увери главсекът. 

Представителите на МВР преповториха вече изнесената хронология от подготовката на протеста и предварителната им комуникация с БФС, като отново подчертаха, че информация за готвени вандалски прояви е нямало.

Борислав Михайлов хвърли оставка, за да има спокойствие

Борислав Михайлов хвърли оставка, за да има спокойствие

Михайлов бил подложен на нечуван натиск, клевети и агресия

"Предварителна информация за готвени сбивания между агитките, за вандалстване, за нарушения и др. не е постъпвала", заяви на свой ред шефът на СДВР Любомир Николов. Както при всички подобни струпвания на футболни агитки пък степента на опасност е била обявена за изключително висока, като заради това са били мобилизирани 1500 полицаи.

Всички служители, за които е било установено, че са приложили прекомерна сила спрямо протестиращите, са установени по безспорен начин, признали са съпричастността си към това, като съответно са поели вината си, увери шефът на СДВР.

Припомняме, че във вчерашния ден шефът на столичната полиция оповести резултатите от проверката за оказвано полицейско насилие на протеста, провел се по време на мача България-Унгария на 16 ноември, както и последвалите действия от страна на ръководството срещу провинилите се униформени. 4-ма полицаи са наказани с най-тежката мярка - уволнение, а други 9 са с наказание "порицание".