Фирма за работа в чужбина търси да назначи лекари във Великобритания. Предлаганото заплащане варира между 1500 и 2200 британски лири седмично.

Това гласи обява, публикувана на в сайт за работа. Изискванията към кандидатите са подходящо образование с поне тригодишен професионален опит и отлично ниво на английски език.

Има силен интерес от страна на лекарите. Досега 8 от общо 30 лекари, кандидатствали по обявата, са одобрени.

Това съобщи за Zdrave.net Надя Филипова от българската агенция за подбор на персонал „Конкордия Груп".
Тя поясни, че в повечето случаи квалификацията на лекарите удовлетворява работодателите, единственият проблем е нивото на английски език. Не всички лекари у нас имат необходимото ниво, а изискванията в това отношение са много високи, уточни Надя Филипова.

Обявата за назначаване на лекари във Великобритания е по специална програма - RMO (Resident Medical Officer). Медиците работят по 12 часа смени в болници в Англия, обясниха от агенцията.
Тяхното задължение е да препращат всички спешни случаи в специализирани звена в най-близкия район до здравното заведение. Това е необходимо, защото не всички болници в Англия разполагали с необходимата апаратура за обслужване на пациенти.

Работни места за български лекари с възможности за придобиване на специалности в Германия, предлага пловдивската агенция за набиране и подбор на персонал „Импулс Рикрутмънт". Компанията е лицензирана от Министерството на труда и социалната политика и предлага посреднически услуги за страната и чужбина.

В Германия има около 300 000 лекари и когато има недостиг на 20 000, за тях това е сериозен проблем, твърди Костадин Ламбрев. Има постоянно движение на лекарски кадри, немските медици отиват да работят във Великобритания, в Австралия заради по-ниските данъци, допълни той. Като процентно съотношение спрямо общият брой на лекарите положението не е трагично, но имат незаети позиции и възможности, каза Ламбрев.

За българските лекари апетитно предложение има и за Франция, с месечно заплащане от 4000 до 6000 евро. В обявата отново е подчертано изискването за отлично владеене на френски език. Търсят се специалисти по анестезиология, вътрешна медицина, хирургия, радиология, неврология, ортопедия, гастроентерология, урология, акушерство и гинекология, неонатология, образна диагностика и лъчетерапия, кардиология, педиатрия, психиатрия, хематология и онкология и др.

Значителна част от обявите за работа в чужбина в сферата на здравеопазването изкушават така или иначе вече остро намаления брой на медицински сестри у нас. В сравнение с българското възнаграждение от 440 лв., 1900 евро на месец предлагат германците на български професионалисти по здравни грижи. Изискванията към кандидатите за тази позиция са да владеят добре немски език и да имат опит в работата в операционна зала и здравни заведения.