44-годишен мъж от Търговище с инициали Д. Л. е привлечен към наказателна отговорност от Окръжната прокуратура за умишлено убийство на 42-годишен издирван негов съгражданин. Информация по случая е представена днес на брифинг от зам. окръжния прокурор и говорител на Окръжната прокуратура в Търговище Васил Ангелов и временно преназначения на длъжност директор на Областната дирекция на МВР старши комисар Светлин Петев. За изнесеното на брифинга съобщиха от държавното обвинение и полицията.

Припомняме - вчера стана ясно, че в случая с открития мъртъв в сряда издирван мъж от града се касае за убийство, като за престъплението беше арестуван криминално проявен негов съгражданин.

Убийството е извършено на 7 януари 2024 година. Жертва на тежкото престъпление е приятел на обвиняемия, който е бил обявен за общодържавно издирване от органите на МВР по сигнал на негови близки.

Веднага след получаването на сигнал за изчезването на 42-годишния мъж от ОДМВР са предприети незабавни действия по издирването му, в които е включен голям ресурс. Започнало е търсене из всички райони на Търговище и околностите на града, използвани са записи от видеокамери, както и дронове. Два дни по-късно тяло е намерено на черен път край нива в околностите на Търговище с прострелна рана в главата. Вследствие на предприетите от полицията е задържан 44-годишният заподозрян, за когото са събрани данни, че е извършител на престъплението. В близост до мястото, където е намерено тялото, са открити два вида оръжия.

Двама мъже са задържани за тежко убийство край София
Обновена

Двама мъже са задържани за тежко убийство край София

По неофициална информация единият от заподозрените е син на бивш финансов министър

Към момента е установено, че там е било стреляно и с двете - на местопроизшествието са открити гилзи. С едно от тях е извършено престъплението. Назначени са множество експертизи - балистични, съдебно-медицинска, с цел установяване механизма на извършеното престъпление, както и точния вид на оръжията. Няма данни извършителят и жертвата да са имали разрешителни за законно притежаване на оръжие.

И двамата са известни на полицията с предишни свои криминални прояви, осъждани са и към момента са реабилитирани. Те са се познавали добре помежду си. Убитият е бил собственик на автокъща в града.

Извършен е оглед на местопроизшествието и е образувано досъдебно производство по чл. 115 от Наказателния кодекс - за умишлено убийство, за което законът предвижда от 10 до 20 години затвор. На 44-годишния вече е повдигнато обвинение по този текст от НК. Обвиненият е признал, че е извършил прострелването, но имал своя версия за това. Задържаният се е опитал да прикрие извършеното - напуснал е местопрестъплението, изхвърлил е оръжието, сменил е гумите на управлявания от него автомобил и част от дрехите си.

По думите на ст. комисар Светлин Петев разследването е било доста сложно поради наличните твърде оскъдни първоначални данни при началото му и зради поведението на задържания, целящо да прикрие извършеното.

Работата по доказване и документиране на престъплението продължава под ръководството и надзора на Окръжната прокуратура в Търговище. Изясняват се всички факти и обстоятелства, както и мотивите за извършването на убийството. 

Обвиненият за убийството е бил задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия случая прокурор. По късно днес съдът разгледа искане на обвинението да му бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение - "задържане под стража". БНТ съообщи, че с решение на Окръжния съд той остава за постоянно в ареста.