В хода на разследването, свързано с разкритата лаборатория за таблетиране на амфетамин във Владая, служители от ГДБОП се върнаха в столичния квартал и откриха близо до къщата още 2.5 килограма от субстанцията.

Намереният наркотик бил скрит в специално пригодени тайници, които осигурявали продължително съхранение.

От откритото количество могат да бъдат изготвени около 500 000 таблетки, поясняват експертите.

Припомняме, нелегалната нарколаборатория за синтетична дрога бе разкрита при акция на служители на отдел "Наркотици" на ГДБОП, съвместно с представители на Агенцията за борба с наркотиците /ДЕА/ на САЩ.

На 2 ноември антимафиотите атакуваха къща във Владая, собственост на безработен дърводелец. Къщата е била приспособена за нелегално таблетиране на синтетична дрога. Лабораторията била оборудвана с таблетиращи машини, уреди за изсушаване, смесване и голямо количество помощни вещества.

По данни на разследващите амфетаминът се внасял в България, а в нелегалната лаборатория се извършвал последният етап на подготовката му за пазара - смесването и таблетирането. Там бяха открити над 150 кг от вече готовите таблети амфетамин, опаковани в пакети от по половин и един килограм и разпределени в сакове.

Освен хапчетата с логото на каптагон, бяха открити и много 9-милиметрови патрони част от които - хидрошокови.
От събраните до този момент данни се предполага, че освен място за таблетиране, къщата във Владая е подготвяна и за депо за съхранение на чист амфетамин. По този начин се свежда до минимум рискът от залавяне при трафик на малки и по-често пренасяни до лабораторията количества амфетамин-субстанция, допълват специалистите.