Промените за изменение на Конституцията били джихадистки. Тази позиция изрази бившият служебен премиер и конституционалист професор Георги Близнашки.

Той вижда умишлено търсене на сандали в съдебната власт като скандала Янева-Ченалова, за да се покаже едва ли не, че всички в съдебната власт са престъпници. Жалка история, откъдето и да го погледне, заяви той пред медиите след заседанието на комисията за изменение на основния закон.

Цялата тази полицейщина в политическата борба е абсурдна, смята Близнашки. Жалко, че нашето общество се връща към 90-те години, недоволен е той.

Според него се търси конфронтация за щяло и нещяло. Това е една нездрава обстановка, смята конституционалистът. Крайната цел е да се политизира съдебната система, да се разделят съдиите на наши, на чужди, коментира Георги Близнашки. Във всички промени той вижда и наченки на предизборна кампания.

Той все пак се надява на здрав разум от страна на депутатите. Надявам се, че ще се отхвърлят тези екстремистки, бих ги нарекъл джихадистки, предложения, които слушаме в конституционната комисия, изтъкна професорът.

Освен това според него се оказвал натиск върху главния прокурор и дори психически тормоз. Това е един постоянен психически тормоз, който се упражнява, изтъкна той. Защо е целият този ужас, недоумява бившият служебен премиер.

По мнението му българската магистратура нямало да допусне съдебната власт да бъде превзета от „едни фондации”. Според него, ако 4-5 „герои” от 90-те, които разграбили националните богатства били в затвора, духовната атмосфера в страната щяла да е друга.

Сега пък наказани от избирателите формации се връщали с желание да възтържествува законността и справедливостта. Това е абсурдно, категоричен е Близнашки.