"Опитът да бъда подкупен е свързан с човек, който познавам от дълги години, също човек в науката. Това е проф. Пламен Моллов - един от предишните шефове на БАБХ.".

Това заяви в студиото на предаването "Лице в лице" на БиТиВи, директорът на БАБХ проф. Христо Даскалов, който дори в студиото бе с охрана.

По думите на проф. Даскалов е имало обаждания още след Нова година - "да ме поздрави за позицията и че трябва да се видим. След това последва среща на 13 януари, първата беше във фоайето на хотел в София. Там за първи път чух, че той е по някакъв начин свързан с темата като човек, който познавал млади хора, които комуникирали с него и той трябвало да ми предаде да не се занимавам, задълбочавам в тази тематика", добави той.

Друга среща била в джипа на Моллов пред столична банка. От тази среща изтекъл запис, каза проф. Даскалов. 

Съдът отхвърли жалба на лабораторията на Капитан Андреево срещу БАБХ

Съдът отхвърли жалба на лабораторията на Капитан Андреево срещу БАБХ

Причината е, че няма доказателства

Той направил записа като застраховка. "В края на разговора той измъкна една папка и каза, че това е документация, която трябва да разгледам на спокойствие. Взех я и в главата ми вече се блъскаха различни мисли, махнах единия ластик и с малкия пръст отворих горния ръб да погледна и видях пачки от български зелени банкноти. Хвърлих (б.р. папката) и приключих със срещата ни. След това, Слава Богу, никой не ми се обаждал", каза директорът на БАБХ.

Той увери, че са го оставили на мира. По думите му за 23 дни, откакто държавната лаборатория заработи на ГКПП "Капитан Андреево", в държавния бюджет са внесени 3 649 596, 42 лв

Предложили подкуп на шефа на БАБХ, за да не проверява вноса на храни от Турция

Предложили подкуп на шефа на БАБХ, за да не проверява вноса на храни от Турция

Подаден е сигнал в ДАНС

През месец май държавата прекрати договора на фирмата, която прибира таксите за лабораторни изследвания при контрола на хилядите ТИР-ове с храни от Турция през ГКПП "Капитан Андреево". 

Над 10 години, една след друга, две фирми с общи служители, изследват растителните храни за остатъци от пестициди на границата. Цената за едно изследване е 420 лв. с ДДС. Тези фирми правят и задължителното при всяка проверка разтоварване на палети с храни от камионите - срещу 488 лв. на камион. Преминаващите през пункта ТИР-ове за денонощие са стотици.