Демонополизацията на НЗОК и поставянето й в ситуация на конкуренция ще дадат възможност за подобряване на качеството на здравните услуги.

Такава позиция изрази проф. Димитър Камбуров, народен представител от ДСБ, цитиран от health.bg.

„В момента НЗОК няма никаква конкуренция. Още повече, тя е административно свързана с МЗ, което е недопустимо. Шефът на Управителния съвет на касата е първи зам.-министър на здравеопазването (д-р Емил Райнов - б.а.)." - коментира проф. Камбуров.  

По думите му, игнорирането на диалога с Българския лекарски съюз от страна на НЗОК и неподписването на нов национален рамков договор също влияе негативно на системата.

Според него, създаването на частни здравни и създаването на реален пазар на здравните  услуги е възможност за подобряване на тяхното качество.

„Първоначално те трябва да обхващат целия пакет от медицински услуги, а не да надграждат този на НЗОК. Ще дойде време, когато частните каси ще могат да предлагат „бутикови услуги. При сегашните доходи на населението обаче голяма част от хората не могат да си ги позволят, а целта е да се създаде конкуренция." - поясни проф. Камбуров.