Окръжната прокуратура в Шумен протестира в Административния съд незаконосъобразен текст в Наредбата за организация на автомобилното и пешеходното движение на територията на община Шумен. Това съобщават от държавното обвинение.

Наредбата е приета от местния общински съвет. Тя урежда паркирането на автомобили. Наредбата регламентира обществени отношения с местно значение, но съобразно нормативни актове от по-висока степен. Ако блокиран със скоба автомобил престои повече от четири часа, той подлежи на принудително преместване от мястото, където е паркиран. Шофьорът или собственикът ще трябва да заплати не само разноските по блокирането, но и тези по транспортирането и паркирането на автомобила на друго място.

Окръжната прокуратура посочва, че това е незаконосъобразно. Според държавното обвинение текстът урежда принудителна административна мярка. Случаите, в които могат да се прилагат такива мерки, изрично са уредени със закон. От прокуратурата поясняват, че атакуваната разпоредба от местната наредба е в противоречие със Закона за движение по пътищата.

Според него преместването на автомобил без знанието на собственика се налага по изключение в три случая - когато превозното средство е паркирано в нарушение на правилата за движение на места, обозначени с неподвижен пътен знак, предупреждаващ за принудително преместване на паркираното МПС, когато превозното средство е паркирано по начин, който създава опасност за другите участници в движението, и когато паркираното МПС прави невъзможно преминаването на другите участници в движението.

От прокуратурата подчертават, че идеята на Общинския съвет не съответства на изброените в закона хипотези.