Софийска градска прокуратура (СГП) е образувала досъдебно производство за хакерската атака над системата на "Български пощи" през април месец тази година.

Разследването е за това, че неправомерно е спрян достъпът до компютърни данни в информационна система на пощите, която е част от критичната инфраструктура, като деянието е извършено с цел имотна облага и от него са настъпили тежки последици. В досъдебното производство престъплението е квалифицирано по чл. 319б, ал. 5, т. 2 във вр. с ал. 3 във вр. с ал. 2 във вр. с ал. 1 от НК.

Поради особената фактическа и правна сложност, разследването е възложено на следователи от Национална следствена служба. Според анализа на прокуратурата са събрани и са налице достатъчно данни за извършено компютърно престъпление, информират от СГП.

Системата на Български пощи вече е възстановена

Системата на Български пощи вече е възстановена

От утре в пощенските станции ще започне и изплащането на пенсиите

Досъдебното производство е образувано във връзка със започналата през май проверка на Софийска градска прокуратура по отношение на дейността на "Български пощи" ЕАД след получен сигнал от електронна медия за евентуално извършени длъжностни престъпления и компютърни престъпления по повод осъществен неправомерен достъп до информационната система на дружеството.

От СГП съобщиха за News.bg, че по производството няма компютърна експертиза и привлечен обвиняем. На този етап от прокуратурата се въздържат от оповестяване на повече информация, за да не го саботират чрез предоставяне на публични данни.