Окръжна прокуратура – Пловдив иска от съда да бъде отстранен от длъжност главният архитект на община Пловдив Румен Русев.

Прокуратурата се мотивира със събраните към момента по досъдебното производство доказателства за издаването на разрешителното за строеж имота на ул. „Одрин” № 8 в гр. Пловдив и продължаващото разследване за съществуващи корупционни практики, свързани с издаване на строителни разрешения и промяна на подробните устройствени планове, след като това не е сторено по административен ред.

Припомняме, когато започна разрушаването на тютюневия склад на улица "Одрин" 8, граждани на Пловдив с жива верига спряха работниците. Едва след това властите се задействаха и прокуратурата започна проверка. В края на юли месец Окръжната прокуратува в Пловдив повдигна и обвинение на главния архитект на общината във връзка с разрушаването на тютюневия склад.

Отстраняването от длъжност се налага според прокуратурата, за да се избегне опасността служебното положение на обвиняемия да попречи на обективното изясняване на обстоятелствата по делото.

Разследването по досъдебното производство продължава.

Главният архитект на Община Пловдив заяви, цитиран от БНР, че не е запознат с искането на Окръжна прокуратура, но допълни, че на този етап няма да подаде оставка.

"Не е нужно. Ако бъда отстранен от този пост, какъв смисъл има да подавам оставка? Решението ще бъде на съда. След това може да си подам оставката, но това вече са някакви погледи в бъдещето", заявява Русев.