Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за постоянен арест на кмета на Чупрене Ваньо Костин, обвинен за длъжностни престъпления.

Очаква се съдът да насрочи час на делото по мярката днес.

Припомняме, вчера спецпрокуратурата започна разследване на кмета на белоградчишкото село Чупрене. Срещу Ваньо Костин е образувано досъдебно производство през ноември 2018 г. въз основа на данни за продажба на общински земи на дружества, които са свързани с негови роднини - баща, майка, брат и съпруга. Земите попадат в територията на бъдещия ски комплекс "Миджур", който предстои да бъде изграден до селото.

Кметът на Чупрене е обвинен за манипулирани общински търгове

Кметът на Чупрене е обвинен за манипулирани общински търгове

Съпругата на кмета свидетелства срещу него

Миналата година е започнало разследването срещу кмета, а жителка на общината се е оплаквала и от други действия на кмета, свързани с неин имот. След подробна проверка е станало ясно, че кметът е извършвал търговска дейност, което по закон му е забранено. Той не е декларирал, че едно от търговските дружества, купувачи на земеделска земя, е реално негова собственост.

В хода на разследването на прокуратурата е установено, че през последните четири години кметът е провел няколко публични търга, при които е установено, че е манипулирано осигуряването на възможността да участва само един кандидат и е участвал само един.

Спечелената цена е близка до данъчната оценка - под 100 лева на декар.