Близо 60 случая срещу магистрати наблюдава Инспекторатът към Върховната касационна прокуратура, информира БНР.

Една трета от случаите вече са досъдебни производства, а останалите засега само проверки, като в голяма част от тях са използвани специални разузнавателни средства.

Еднакъв е броят на следователите, прокурорите и съдиите, по които в момента се работи, заяви заместник-главният прокурор Валери Първанов.

Според него за "Октопод" в съдебната система по тези случаи не може да се говори.  Първанов поясни, че става дума за различни случаи, касаещи неизпълнение на задълженията заради корупция.

В част от случаите по подслушваните телефони се говори не за пряко уговаряне на подкуп, а за кошници с плодове, гаранционни карти или се уговаряли ремонти.

Първанов допълни, че понякога СРС-та срещу магистрати носят очаквана информация, но заради законови неуредици тя не може да бъде използвана пълноценно.

За съжаление има и изтичане на информация към подслушваните лица, каза Първанов.

„Сами можем да изчистим къщичката си, за да има слънчеви стаи за останалите". Това заяви председателят на ВКС Лазар Груев при представянето на отчета за дейността на Инспектората към Висшия съдебен съвет.

През миналата година проверяващият орган е внесъл във ВСС 44 предложения за дисциплинарни наказания.

От тях 35 са за съдии, шест за прокурори и три за следователи.

Като цяло инспекторатът отчита тенденция за увеличаване на дисциплинарните производства.

Отчита се подобряване на дейността на проверените органи, като се посочва, че навсякъде е въведен случайният принцип на възлагането на производствата, а делата се образуват най-късно един ден след постъпването им.

От инспектората отчитат обаче, че в някои прокуратури контролът не е достатъчен и се допуска разследването да се извърши извън установените срокове от закона.