Прокуратурата незабавна проверка в детска градина "Брезичка" в Бургас.

Районната прокуратура в областния град се е самосезирала по журналистически материали, показващи как учителки в градината упражняват насилие над деца.

Изпълнението на проверката е възложено на служители от Областната дирекция на МВР в Бургас, Дирекция "Социално подпомагане" и Отдел "Закрила на детето" в морския град.

Нов скандален видеоклип в детска градина

Нов скандален видеоклип в детска градина

Награждавани за професионализъм учителки малтретират деца

В хода на проверката трябва да бъде установено на коя дата и къде са се случили събитията, съдържащи се в журналистическите материали, както и кои са възпитателките (учителките), извършили противозаконните действия, нарушаващи телесната неприкосновеност на малолетните. Прокуратурата иска да се установи и кои са децата.

Проверката трябва да установи също така кои са родителите на децата и от тях да бъдат снети писмени сведения, с оглед изясняване на следните обстоятелства. Родителите трябва да кажат дали са констатирали увреждания по тялото и лицата на децата, преглеждани ли са те от съдебен лекар. Ако родителите са предприемали такива действия, то тези документи, удостоверяващи телесни увреждания, ще бъдат приложени по проверката. Проверяващите трябва да изяснят и дали децата са споделяли за инцидента, какво точно са споделили децата и уведомено ли е за това ръководството на детската градина, органите на МВР и социалните служби.

В хода на проверката ще бъдат разпитани и всички учители, медицински работници и директора на детската градина.

На Дирекция "Социално подпомагане", Отдел "Закрила на детето" е разпоредено да изготви доклад, с оглед изложеното в журналистическите материали.

Проверката трябва да бъде извършена в срок от 10 дни.

Материалите по проверката трябва да се докладват на наблюдаващия прокурор, който да предприеме последващи действия.

Припомняме, видеоклип, направен във скрита камера в детската градина предизвика възмущение в интернет пространството. Видеото показва как две от учителките в детското заведение удрят, скубят и обиждат децата.