Върховна административна прокуратура настоява около язовир Тича да има санитарно-охранителна зона. ВАП протестира решението за отмяната на заповедта на екоминистъра Нено Димов за налагането на санитарно-охранителна зона около язовира.

Водоемът представлява стратегически обект от значение за националната сигурност. ВАП настоява за отмяна на решението на ВАС.

Решението на Върховния административен съд отменя заповедта на министър Димов. Според съда с обжалваната заповед, в противоречие със закона, е определена санитарно-охранителна зона около водоизточник, при наличие на възможност такава да бъде определена единствено около водовземно съоръжение.

 

Проверяват извънредно водоемите в страната

Проверяват извънредно водоемите в страната

Заради обилните снеговалежи

На 27 февруари ВАП протестира решението на ВАС, като обосновава несъгласието си с приложимостта на режима за защита, действащ към момента на издаване на заповедта. Разпоредбата на чл.119, ал.4 вр. ал.5 от Закона за водите не изключва определянето на санитарно-охранителна зона. В този аспект, според прокуратурата, съдът е постановил решението си в нарушение на материалния закон.

Създаването и функционирането на санитарно-охранителни зони е от изключителна обществена значимост. Осигуряването на физическа охрана на водоизточника представлява защита срещу постъпване на замърсители във водоизточниците и гарантира запазването на водоизточника в състояние, позволяващо ползването му за питейни цели от бъдещите поколения.