Медикаменти напускат страната. Това призна главният прокурор Сотир Цацаров по време на изслушването в комисията по Контрабандата в НС. Тези медикаменти пътуват към държави, в които носят по-голяма печалба. Проблемът рефлектира върху здравето на нацията и българските граждани, категоричен бе обвинител номер едно.

Лекарства напускат болниците за износ, преди да стигнат до пациентите. От думите му стана ясно, че реекспорт на лекарства не е незаконен. Прокуратурата може да преследва само пране на пари в сферата, укриване на ДДС.

НЗОК и другите здравни контролни органи трябва да следят да има достъп на лекарства за българските пациенти. Според Цацаров Агенцията по лекарствата в момента е квазирегулаторен орган. Ако имала други правомощия и си вършела ефективно работата, нещата с пазара на лекарства у нас, според главния прокурор, щели да стоят по друг начин.

Ревизоро се загрижи от реекспорта на лекарства

Ревизоро се загрижи от реекспорта на лекарства

Проблемът с паралелния износ на лекарства трябва да се реши с законодателство според Димитров

Припомняме, патриотът Емил Димитров - Ревизоро е смутен от нелегалния реекспорт на медикаменти. Поради това той доведе експерти в Народното събрание.

Според Ревизоро Агенцията по лекарствата няма достатъчно правомощия да контролира лекарствения бранш. По думите му хората са принудени да плащат скъпи лекарства, а браншът печели на гърба на пациентите.

Патриотът е смутен от нелегалния реекспорт на медикаменти, който достигал колосални нива до над 400 милиона лева. Към момента има 4 схемите за реекспорт на скъпи лекарства.

Реекспортът на лекарства - престъпно неморален, оцени АБВ

Реекспортът на лекарства - престъпно неморален, оцени АБВ

Медикаментите се препродават по три схеми

Предлагат ни се преопаковани лекарства, стана ясно още от думите на обвинител номер едно.

Около един милиард лева дава НЗОК за лекарства, включи се и патриотът Емил Димитров Ревизоро.

Паралелният износ пък е около 400 милиона лева, по думите му.

Той е недоволен, че от складове изчезват лекарства за 800 хиляди лева. Депутатът недоумява какви са тези крадци, които явно са магистър фармацевти, че да откраднат от този склад най-скъпите медикаменти.

Социалистът Драгомир Стойнев пък недоумява как така прокуратурата досега не е поискала законодателни промени, които да й развържат ръцете.
Ние финансираме определени тарикати, които печелят на гърба на държавата, коментира червеният депутат.