Окръжна прокуратура - Пазарджик внесе официално обвинителния акт срещу Цветан Пъков - шофьорът, който на 14 април прегази в град Панагюрище 6-годишния Петьо Гевечанов.

Припомняме, инцидентът стана на  улица „Братя Дейкови", на изхода за град Стрелча, около 20 часа вечерта, когато Петьо излязъл на уличното платно с колелото си.

При ареста на шофьора стана ясно, че Цветан Пъков е наказван многократно - повече от двадесет пъти - по административен ред за нарушения на Закона за движение по пътищата.

Обвинението и за последния случай е за нарушаване на правилата за движение според Закона за движението по пътищата, като по непредпазливост е причинил смъртта на 6-годишния Петьо Петров Гевечанов.

Обвинението е по чл. 343, ал 1 във връзка с чл. 342, ал. 1 от наказателния кодекс, съобщават от прокуратурата.

Разследването е установило, че Цветан Пъков е шофирал със скорост от 78 км/ч., което е с близо 30 км/ч над разрешената от закона скорост от 50 км/ч. в населено място. Според обвинението така той „не е изпълнил и задължението, вменено на водачите на МПС с нормата на чл. 117 от ЗДвП, а именно, при приближаване към място, където на пътя или в близост до него се намират деца, да намали скоростта, а при необходимост и да спре."

Настъпилото на 14.04.2015 г. пътнотранспортно произшествие, при което загина 6-годишният Петьо, е пряка последица от посочените нарушения на правилата за движение, допуснати от обвиняемият Цветан Пъков, се посочва още в обвинителния акт.