Трима души официално вече са обвинени за източване на средства от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултура - ИАРА.
От прокуратурата съобщиха, че като обвиняеми са привлечени Янчо Янев - бивш вече изпълнителен директор на агенцията, Златин Георгиев и Петър Генов - съответно, извършител и помагач при получаване на евросредства въз основа на неверни сведения.

Престъплението е по член 248а от наказателния кодекс.

Янчо Янев е обвинен в качеството си на длъжностно лице - изпълнителен директор на ИАРА, за това, че е отпуснал средства в размер на 59 972,15 лв. (85% от Европейския фонд по рибарство и 15 % от държавния бюджет на), като безвъзмездна финансова помощ, но е знаел, че представените пред Агенцията данни от едноличния собственик на капитала и представляващ фирмата "Капитан Зет", са с невярно съдържание. Престъпление по чл. 248а, ал. 4, вр. Ал. 3, вр. Ал. 2 от Наказателния кодекс.

Арестуваха шефа на ИАРА - Рибната агенция

Арестуваха шефа на ИАРА - Рибната агенция

Трима са задържани при акция на ДАНС

Златин Георгиев пък е бил инспектор в ИАРА. Според обвиненията той е представил пред Агенцията неверни сведения, свързани с фирмата "Капитан Зет" и е получил 59 972,15 лв. като безвъзмездна финансова помощ от фондове, свързани с ЕС. Престъплението е по чл. 248а, ал. 5, вр. Ал.3, вр. Ал.2, вр. чл. 20, ал.2, вр. Ал. 1 от НК.

Петър Генов е обвинен, че умишлено улеснил Георгиев да представи пред Агенцията неверни сведения и така да получи посочените близо 60 000 средства. Престъпление е по чл. 248а, ал. 5, вр. Ал. 3, вр. Ал. 2, вр. Чл. 201 ал. 4 вр. Ал. 1 от НК.

Тримата вчера бяха пуснати на свобода под парична гаранция от по 20 000 лв., както и с постановление на прокурор им е наложена забрана да напускат пределите на страната.
По-рано тази сутрин стана ясно, че министър Десислава Танева е отстранила от длъжност шефа на Рибната агенция.