Прокуратурата обжалва присъдата на Тайфи Мекльов от Якоруда, който през 2015 г. е разпространил фалшива ракия, отровила шестима. Той твърди, че питието не е негово. Присъдата от 5 години е на Софийския апелативен съд.

Защитата на Мекльов поиска да разбере как полицаят Капинаров е разбрал, че ракията е отровна.

"Да се изиска справка от ОД МВР - Благоевград, за свидетеля Капинаров какви завършени курсове или умения е придобил извън полицейската квалификация, придобил ли е в тези курсове органолептични умения извън общоприетите", пише адвокатът на подсъдимия.

Осъдителна присъда получи Тайфи Мекльов, отровил четирима мъже в гр. Якоруда

Осъдителна присъда получи Тайфи Мекльов, отровил четирима мъже в гр. Якоруда

Той трябва да заплати 1 190 000 лева

Адвокат Лъчезар Таков иска още да разбере в какво качество полицаят е присъствал на претърсването в дома на Мекльов. "Като полицейски служител, поемно лице, като специалист - технически помощник, или като заместващ следово куче, тъй като е надушил мирис на алкохол въпреки липсата на такива умения", пише защитникът.

Той се позовава на това, че съдът прие, че четирима са починали от ракията на Мекльов, а за другите двама не е установено. Адвокатът настоява и да се изиска справка от полицията и прокуратурата дали през 2014 и 2015 г. има други случаи на отравяне с метанол в Благоевградска област.

Припомняме, Окръжният съд в Благоевград призна за виновен Тайфи Мекльов за това, че от 20 до 28 декември 2015 г. в дървообработващия си цех е разпространил ракия с метилов алкохол. От нея са починали Юсуф Мемчов, Вайдин Мисанков, Салих Муртев и Мустафа Юсеинов.

С дървен материал, а не с ракия се занимавал Мекльов от Якоруда

С дървен материал, а не с ракия се занимавал Мекльов от Якоруда

Съдът окончателно го остави в ареста

За другите двама починали от метиловия алкохол - Симеон Гаджев и Рифат Тупев, не са намерени доказателства, че те също са пили от ракията, предоставена от Мекльов. Единият я купил от лавка в Якоруда, а другият я е придобил по неустановен начин.

Други осем мъже също бяха натровени от фалшивото питие. Те бяха спасени след лекарска намеса. Съдът прие, че разпространителят на отровното питие е виновен за смъртта на мъжете, но е извършил престъплението по непредпазливост, защото не е знаел, че продава метилов алкохол. Така Мекльов получи 5 г. затвор. Той ще трябва да плати и на 16 наследници на починалите и пострадалите общо 1 190 000 лв. за причинените неимуществени вреди

Тайфи Мекльов обжалва присъдата пред Софийския апелативен съд. От своя страна прокуратурата и гражданските обвинители също протестираха. Делото започна преди дни в Софийския апелативен съд и ще продължи през март.

Пет са жертвите на ракията убиец, обвиняемият Мекльов остава в ареста

Пет са жертвите на ракията убиец, обвиняемият Мекльов остава в ареста

Още един мъж почина след консумация

Трагедията в Якоруда се разигра около Коледа през 2015 г., когато за няколко дни починаха шестима мъже на възраст от 30 до 40 г., а още осем получиха тежки натравяния и бяха настанени в болница.

Част от тях на 25 декември празнували 38-ия рождения ден Вайдин, а други са били на "свинска сватба" в дома на Медо Биков. Вайдин и Салих купили ракията от Мекльов, а Медо пък получил 4 литра в замяна на породист заек.

На 26 декември рожденикът Вайдин починал. Съмнения, че може да е натровен, се появили дни след това, когато в реанимацията на благоевградската болница са настанени останалите пострадали. Едва тогава се появиха съмнения, че причината е метилов алкохол. Наложи се ексхумация на тялото на Вайдин, а експертизата установи, че действително е натровен.

Дни след трагедията стана ясно, че на 21 декември е починал и Юсуф Мемчов. Ексхумацията установи, че е починал от метиловия алкохол.

Съдът в Благоевград при произнасяне на присъдата се позова и на обстоятелството, че полицаят Капинаров е присъствал на обиска в къщата на Мекльов на 27 декември и е усетил силна миризма на алкохол от сифона в помещението над гаража. Проверил в кофите за боклук на улицата и открил няколко туби, в които имало малко жълтеникава течност.

Според защитата на Мекльов, на цялата улица имало само един контейнер за смет, а живеели много семейства и не било ясно кой е изхвърлил тубите. В съдебнотоксикологичната експертиза е установено, че метанолът, установен в намерените туби в контейнера за смет, е идентичен с този, от който са отровени шестимата.