Прокуратурата е предприела всички необходими действия, съобразени с компетентността си по Конституция и закон спрямо петте санкционирани по глобалния закон Магнитски лица. В това уверява говорителят на главния прокурор Сийка Милева в интервю за 24 часа, публикувано в събота. Тя припомня обвиненията спрямо Румен Овчаров и Николай Малинов, а и 19-те обвинения спрямо Васил Божков, като и в този случай американските санкции са дошли едва след съответните действия на органите у нас. Затова и от прокуратурата възприемат санкциите като знак, че са си свършили работата, а не за обратното. Въпреки това Милева заявява, че очакват американските власти да им предоставят данните, въз основа, на които са включили петимата българи в санкционния списък.

Милева обяснява и че съгласно европейското законодателство и трайната практика на Върховния административен съд наложените от Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ санкции са неприложими за ЕС, прокуратурата незабавно се е самосезирала.

Вече сме изискали цялата информация за санкционираните български граждани, налична в структурите на МВР, ДАНС, КПКОНПИ, НАП и други. Ако бъдат установени достатъчно данни за извършени престъпления, прокурорите няма да се поколебаят да образуват досъдебни производства и да повдигнат обвинения.

Борисов брани ГЕРБ от лъжи, лично О’Брайън му разяснил, че санкциите не са към партии

Борисов брани ГЕРБ от лъжи, лично О’Брайън му разяснил, че санкциите не са към партии

Обвини правителството на Петков, че страната няма да влезе в еврозоната

Говорителят на главния прокурор уточнява и че прокуратурата събира доказателства съгласно строгите изисквания на Наказателнопроцесуалния кодекс, а когато говорят, че българският процес е изключително обременен, тромав и изпълнен с редица формалности, визираме и това, а и наред с това прокуратурата не е органът, който разкрива престъпленията. Това се извършва от МВР, а прокуратурата санкционира за законността на процесуалните действия.

Сийка Милева заявява и че още преди санкциите по Магнитски е имало образувано производство, свързано с Иван Генов, Александър Николов и Румен Овчаров за периода 2016-2020 г., но след закриването на специализираното правосъдие материалите са изпратени по компетентност на Окръжната прокуратура - Враца, а разследването се провежда от екип следователи от НСлС.

Санкционираният по "Магнитски" Малинов отива да търси съвет от Лавров в Москва

Санкционираният по "Магнитски" Малинов отива да търси съвет от Лавров в Москва

Малинов се оплака, че всичките му банкови карти са блокирани, както и някои сметки

Не се дава повече информация за това кога е образувано делото нито по какъв повод, освен че е за организирана престъпна група с цел облага. Събрана е значителна по обем информация - над 50 тома. На въпрос защо българската общественост научава за това една след обявеното от OFAC, Милева отговаря, че няма как прокуратурата да информира за всички образувани проверки. А и не се прави, за да използват властимащи и политици, медиите в своя защита.

На въпроси за развитие по обвиненията срещу Васил Божков Сийка Милева обяснява известното до момента - че е изпратена молба за правна помощ до съдебните власти на ОАЕ с искане за провеждане на разпит чрез видеоконферентна връзка, но отговор и до този момент няма. По изпратената молба за екстрадиция на обвиняемия Васил Божков до настоящия момент също не е постъпил отговор от компетентните власти в ОАЕ. Отделно от това прокуратурата е изготвила и изпратила общо 4 нови молби за правна помощ, по които от властите на ОАЕ е поискано да връчат на обвиняемия Васил Божков призовки за доброволното му явяване пред българските разследващи органи, като последната от тях е изпратена на 18 януари 2023 г. С тези допълнителни молби за правна помощ на обвиняемия Божков е дадена възможност да се яви доброволно пред българските разследващи органи и да се възползва пълноценно от всичките си права по българското законодателство, включително да даде обяснения по делото. На обвиняемия Васил Божков са посочени 34 дати за явяване пред органите на досъдебното производство в България.