Хвърлянето на вината върху определена институция е абсолютно контра продуктивно.

Това заяви зам.-министърът на правосъдието Андрей Янкулов по време на представянето на последния Индекс на реформата в прокуратурата от 2013 г., съставен от Българския институт за правни инициативи (ИПИ).

Предвид факта, че професионалният му път е преминал основно в прокуратурата, Янкулов посочи, че има достатъчно представители на държавното обвинение, които са компетентни юристи, гледат да се произнасят в срок по разпределените им преписки и дела и са независими, т.е. „не изпълняват поръчки". На тях трябвало да им се подаде ръка.

По негово мнение през последните месеци върви една ожесточена дискусия относно необходимостта от съдебна реформа и по-конкретно параметрите, в които се изразява. Обособили се две тези, с които обаче Янкулов не е съгласен.

Първата е, че са налице опити прокуратурата да бъде овладяна. Другото мнение е, че прокуратурата е главният виновник за състоянието на съдебната система в България и ако бъде поставена на мястото й, това ще доведе до коренна промяна на цялостното състояние на правосъдието.

Зам.-министърът на правосъдието не е съгласен и с това, че прокуратурата носи вина за неудачите на наказателното правораздаване. По думите му и двете тези са погрешни и могат лесно да разделят общественото мнение.

Индексът за реформа в прокуратурата, изготвен от ИПИ, се състои от 28 фактора, които покриват целия спектър от дейности, правомощия и задължения, свързани с институцията - от юридическото образование до отговорността на държавното обвинение, взаимодействието му със съда, участие в бюджетния процес и начин, по който държавното обвинение изпълнява правомощията си по Конституция.

В третото издание за първи път е включена информация от представително изследване на ИПИ относно нагласите на прокурорите за цялостна реформа и специално в наказателния процес.

Данните сочат, че над 80% от всички прокурори в страната смятат, че до момента не е проведена сериозна реформа в дълбочина в прокуратурата, изтъкна Биляна Гюрова, директор на Фондация „Български институт за правни инициативи".

По думите й, няма нужда да се сочи с пръст и да се казва кой е най-виновен за неосъществената реформа, а да се казва къде нещата могат да бъдат подобрени.

Информацията в индекса е събрана със съдействието на прокуратурата и сериозен брой интервюта, проведени с представители на прокуратурата, разследващи полицаи, адвокати, прокурори, следователи, съдии, медиите и неправителствения сектор.

„За последните 10-15 години основната концентрация по реформи беше в съда и някак разговорът за прокуратурата остана на заден план", заяви Гюрова.
Сега изведнъж реформата била качена на дневен ред с ожесточеност, която не работела добре за редовите прокурори.

„Няма да се съглася, че в хода на целия този преход реформата е била фокусирана основно върху съда", отвърна на свой ред зам.-министър Янкулов. Според него е добре да се помисли за международен анализ на това какво дава НПК в борбата срещу престъпността.

Индексът е провеждан през 2006, 2010 и 2013 г. Сред положителните аспекти в последния индекс се отбелязват международното взаимодействие с чуждестранни правоприлагащи служби и прокуратури. Асоциацията на прокурорите е допринесла за развитието на прокурорската професия.
С отрицателна корелация обаче остават юридическото образование, свободата от неправомерно влияние, както и приносът към почтеността и справедливостта в обществения живот.

Целта на изследването е да се даде страничен поглед отвън, а не да се правят оценки на прокуратурата, уточни експертът Тодор Коларов, който е работил по индекса.

Предвид факта, че днес се провежда протест срещу главния прокурор, от ИПИ поясниха, че не са избрали датата по този повод и целенасочена, а че отдавна събитията е планирано

На събитието присъстваха и зам.-министърът на правосъдието Петко Петков, членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) и юристи.