Все още е в процес на установяване е възрастта на сириеца Омар Аднан, който е привлечен като обвиняем за причиняването на катастрофата, при която загинаха двама полицаи в Бургас. Това съобщи ръководителят на Районната прокуратура в Бургас и наблюдаващ прокурор по делото Мария Маркова пред Нова телевизия.

"От характеристичната справка, която имаме получена от Приемния център в действителност има разминаване, като първоначално е заявена една, в последствие е отразен друг вид, но това е в процес на установяване в хода на разследването, което е важно", посочи тя

При влизането си в България Омар Аднан е заявил е по-голяма възраст от тази, на която се води в момента. Според свидетелски показания то е на около 20 години, като това е в процес на установяване в хода на разследването. Ще бъдат назначени съответните експертизи. Ще бъдат изискани и съответните документи чрез МВнР и чрез посолството на Сирия.

Ако бъде установено, че е пълнолетен, обвиненията ще бъдат преквалифицирани, като съответно се увеличава и наказанието, което може да му бъде наложено.

Оставиха в ареста 15-годишния сириец, карал автобуса с мигранти
Обновена

Оставиха в ареста 15-годишния сириец, карал автобуса с мигранти

Има съмнения за възрастта му

Вчера Омар Аднан бе оставен в ареста от съда. Днес той другите двама сирийци, срещу които са повдигнати обвинения, се изправят отново пред Районния сър в Бургас.

По случая се знае, че бил водачът автобуса с 47 мигранти, причинил смъртта на двамата полицаи. Единият от другите двама обвиняеми е настанявал трафикираните лица, а третият е бил ангажиран с набавянето на автобуса, чрез който се превозват лицата.

"Знаем, че Омар от септември месец 2021 г. е влязъл на територията на страната. Бил е е настанен първоначално в сектор "Миграция", от сектор "Миграция" - за 30 дни в София, в последствие - в Приемния център в Харманли. В Приемния център е било и едно от останалите обвиняеми лица, като предполагам, че връзката е от там именно и познанствата", каза още Мария Маркова.

Омар не е бил от най кротките в Приемния център, като има данни за няколко напускания на центъра с оправдание, че е посещавал близки в страната. Участвал е и в нападение с колове и лопати от страна на сирийски граждани срещу служители в центъра, които им направили забележка да не извършват незаконна търговия.