Върховна административна прокуратура е сезирала премиера, министъра на здравеопазването и председателя на Националния оперативен щаб (НОЩ) да направят преценка доколко са ефективни две заповеди за предприемане на временни противоепидемични мерки - едната заповед касае отварянето на нощните заведения - дискотеки, клубове и пиано-барове, а с другата се отменя задължителното носене на маски с изключение на градския транспорт, аптеките и здравните заведения.

Първата заповед е издадена на 13 юни и е изрично записано, че е по разпореждане на министър-председателя, а втората заповед е ден по-рано 12 юни и е на министъра на здравеопазването.

33 нови случая на коронавирус у нас, няма починали

33 нови случая на коронавирус у нас, няма починали

Направени са едва 566 PCR теста

Върховна административния прокуратура се опира на конституционния прерогатив на прокуратурата по опазване на законността и защита на обществения интерес и на основание чл.145, ал.1, т.6 от Закона за съдебната власт (ЗСВ). Според прокуратурата има основания да се предприемат други мерки.

ВАП сезира компетентните органи, заради данни от националната информационна система, относно КОВИД-19 за последните две седмици, от които е видно драстично нарастване на броя на положителните проби при проведените изследвания за наличие на коронавирус.

Компетентните органи следва да преценят организацията и контрола във връзка с изпълнението на заповедите за вече въведени противоепидемични мерки и да предоставят незабавно на ВАП информация във връзка с горепосоченото.

На бар, в театъра и спортната зала от утре само с маски
Обновена

На бар, в театъра и спортната зала от утре само с маски

Кирил Ананиев призова хората да спазват мерките и препоръките

Искането на прокуратурата беше разпространено малко след като на брифинг в Министерство на здравеопазването бе обявено, че именно тези заповеди ще бъдат прецизирани, тъй като явно дисциплината по мерките не се спазва и, както посочи главният здравен инспектор Ангел Кунчев, не може да се разчита на съвестта на българските граждани.