След направен анализ на увеличението на броя на положителните носители на коронавирус и неспазване на дисциплината на голяма част от хората, се взима решение за въвеждане на мерки - задължително носене на маски или шлемове при мероприятия на закрито. Това ще означава, че на бар или в спортната зала за тренировка, както и в театъра маските стават задължителни.

За тези мероприятия критерият за запълняемост остава 50%. Задължително трябва да се носят маски. На закритите обществени места - магазините и моловете да се спазва физическата дистанция от 1.5 м. и задължително да се носят маски. Персоналът, работещ в търговските обекти, задължително трябва да носи маски. До 1 000 души на сектор ще бъдат допускани на футболните мачове. При останалите спортове до 50% пълняемост или през седалка, където има такива, обясни Ананиев.

По-късно през деня бе издадена и съответната заповед. 

Без да въвеждаме нови тежки мерки, искаме да се обърнем към хората по-стриктно да спазват мерките, за да няма по-високо разпространение на коронавируса, обясни Ананиев. Ще се засили и контролът по спазването на всички противоепидемични мерки в градския транспорт, аптеките и лечебните заведения. До края на седмицата ще се вземе решение дали да се удължи извънредната епидемична ситуация.

Намираме се в сложна ситуация, а увеличението е достатъчно притеснително, посочи главният здравен инспектор Ангел Кунчев. Стоят няколко въпроса, на които все още няма отговор: Дали увеличението на броя на заразените е родно българско явление, дали е внос или има такава тенденция и в други страни, дали се дължи на промени във вируса или на промени в нашето поведение.

Щабът глобява БСП и ГЕРБ с 3000 лв. заради събранията
Обновена

Щабът глобява БСП и ГЕРБ с 3000 лв. заради събранията

Санкционират и Националния стадион "Васил Левски" след мача в събота

Всички мерки са важни, но да не забравяме, че вирусът не се търкаля по улиците в България. Вирусът е в нашия нос, гърло и го предаваме, когато сме в близост един до друг, предупреди Кунчев. Той призна, че една негова прогноза вече не се сбъдва - че с идването на лятото вирусът ще се ограничи и заради въздействието на слънцето и топлината.

Няма промяна в стратегията какво искахме да постигнем. Това, което искаме да постигнем е да държим под контрол инфекцията, така че да не натоварим здравната система и тя да може да поеме случаите, които се нуждаят от болнично лечение, категоричен бе държавният здравен инспектор. Затова и към трите "Д" Ангел Кунчев вее добавя и едно "К" - контрол. Явно не може да разчита на съвестта на хората, прави извод Ангел Кунчев и предупреди, че всяко събиране на много хора на едно място крие много голям риск.

Няма да се стигне до по-тежки мерки, но ако се наложи ще бъдат затваряни улици и квартали, допълни Ангел Кунчев.

Включват и общинска полиция в контрола за маски в София

Включват и общинска полиция в контрола за маски в София

От утре се удвояват екипите в градския транспорт

Той отчете, че заболеваемостта от коронавирус на Балканите, където на първо място е Република Северна Македония с 45.6% на 100 000 души население, на второ място е Албания с 12.9%, Босна и Херцеговина - 11.9%, Турция с 10.9%. Веднага след тях се нареждат с много близки показатели България и Сърбия - съответно с 8.3% България и 7.9%.

В Европа по същия показател на първо място продължава да е Швеция с 43.2%, следвана от Португалия, Турция и Румъния.

Дали това е втора вълна на коронавируса или повишаване на случаите заради разхлабване на мерките - точен отговор не може да се даде, но Ангел Кунчев повече вярва на второто.

Д-р Данчо Пенчев, директор на столичната РЗИ, посочи, че обществото ни живее сякаш няма коронавирус. Там, където не се спазват мерките се заразяват столичани, заяви той в отговор на въпрос.