Прокурори и следователи влязоха в Централното управление на БДЖ в София, съобщава БГНЕС.

По сигнал на служебния министър на транспорта Христо Алексиев се проверява дали са извършвани злоупотреби от ръководни длъжностни лица.

Става въпрос за фиктивни ремонти на локомотиви и вагони на железниците.

Иво Илиев, зам. градски прокурор на София, обясни, че в момента не се извършва претърсване и изземване, а се оглеждат документи, които ще са полезни за разследването.

Той обясни, че в получения от бившия транспортен министър доклад има доста нередности както в подготовката на поръчката, така и в изпълнението на договора. Проверява се дали престъплението е извършено от определени длъжностни лица.

Снимка 558178

Източник: БГНЕС

Впоследствие от прокуратурата съобщиха, че се изследват обстоятелствата относно реализирането на проведена открита процедура за възлагане на обществена поръчка по реда на Закона за обществените поръчки относно поддръжката на дизелови и електрически мотриси, собственост на "БДЖ-Пътнически превози" ЕООД.

Предмет на разследване са както обстоятелствата, свързани с подготовката на обществената поръчка, така и със сключването и изпълнението на договора за ремонт с фирмата изпълнител през 2019 г. Предстои да се установи дали срещу извършените по договора плащания е имало реално извършени дейности от изпълнителя, както и дали фирмата изпълнител е имала ресурса да извършва възложените ѝ ремонтни дейности. Прогнозната стойност за 5-годишен период на действие на договора е 137 001 704,46 лв. без ДДС.

Припомняме, миналата седмица управителят на "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД Любен Нанов беше освободен от длъжност по нареждане на министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев.

Посочените мотиви бяха свързани с лошото мениджърско управление, касаещо ръководенето на експлоатационната дейност на дружеството.

Снимка 558179

Източник: БГНЕС

Уволниха шефа на пътническите превози в БДЖ

Уволниха шефа на пътническите превози в БДЖ

Заради лошо мениджърско управление