Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество разследва бившия здравен министър Жени Начева за длъжностно престъпление.

От Комисията посочват, че са получили сигнал от бивш управител на "Бул Био - НЦЗПБ" ЕООД за оказано спрямо него незаконно влияние и пряк натиск за подписване на неизгоден договор с чуждестранна адвокатска кантора. КПКОНПИ е предала на прокуратурата всички данни по извършената проверка.

При нея е установено, че на 25 април 2018 г. е прието решение на Министеския съвет за прекратяване на дългосрочен договор за представителство и продажба на ваксини между българското предприятие и канадското дружество "Интервакс". Последвала е процедура за подбор от страна на "Бул Био - НЦЗПБ" ЕООД, в резултат на която е сключен договор за правно обслужване с наше адвокатско дружество, на което са били възложени правните действия в изпълнение на решението за прекратяване на договора с "Интервакс". То е трябвало да осъществява и процесуално представителство при възникнали арбитражни спорове у нас и в чужбина. Според твърденията на бившия управител обаче от тогавашния заместник-министър на здравеопазването са му били изпратени данни за контакт с чужда правна фирма, с приложен проект на договор с нея със същия предмет. Твърди се, че този договор е бил на стойност от поне 350 000 евро.

От МЗ дадоха документи за натиск от бивш зам.-министър върху шеф на държавно дружество

От МЗ дадоха документи за натиск от бивш зам.-министър върху шеф на държавно дружество

Документи ще бъдат пратени на прокуратурата и на ГДБОП

Въпреки че Министерството на здравеопазването е било информирано за сключения договор с българското адвокатско дружество за 48 000 лева, според управителя на "Бул Био - НЦЗПБ" ЕООД в продължение на няколко месеца му е бил оказван натиск от Начева да подпише договора с чуждата кантора, което в крайна сметка направил.

КПКОНПИ не е открила оригинал на договора или официално регистриран негов екземпляр. Посочва се, че нито "Бул био", нито Министерството на здравеопазването разполагат с него. Същевременно е установено, че към чуждата правна фирма са извършвани плащания в евро на основание договор за правно обслужване, като са открити и фактури за това. Заплатените суми, както показват по откритите фактури, са за периода ноември 2018 г. - февруари 2019 г., за най-малко 28 891 евро, 2 675 евро, 2575 евро и 6 792 евро.

Комисията съобщава, че са изискани документи от здравното министерство, което оказа пълно съдействие. Министър Стойчо Кацаров потвърждава, че договор с чуждата правна кантора не е и в министерството, като на КПКОНПИ бяха изпратени всички материали по кореспонденцията с такъв предмет между ръководството на българското дружество и това на МЗ, както и всички документи, които удостоверяват извършени плащания към чуждестранната правна кантора.

МЗ: Ананиев и Начева са купували китайски респиратори на тройни цени

МЗ: Ананиев и Начева са купували китайски респиратори на тройни цени

Договорът е открит в шкафчето едва вчера