94 случая на различни нарушения в извънболничната медицинска помощ са предадени на икономическа полиция и прокуратурата.

Това съобщи д-р Галя Йорданова от Националната здравноосигурителна каса при отчета за контролната дейност на касата за първите 6 месеца на годината.

За този период са извършени медицински и финансови проверки в 377 лечебни заведения в извънболничната помощ.

Извършените от НЗОК проверки са за изпълнението на заложеното в рамковите договори за миналата година и за тази, профилактичната дейност на здравноосигурените лица, качеството на медицинското обслужване.

Проверките са констатирали, че лекари са работели както в ДКЦ-та, така и в комисии ТЕЛК и НЕЛК. „Става въпрос за около 80 лекари от 98 лечебни заведения", уточни д-р Йорданова, цитирана от Дарик радио.

До ръководителите на тези заведения са изпратени предписания или уличените лекари да прекратят участието си в комисиите, или да им се прекратят договорите с лечебните заведения.

Отчитане на профилактични прегледи, например за тумор на гърдата, без да са извършени реално, неправомерно взимане на потребителска такса, липса на график за профилактични прегледи и на заболявания, за които пациент се освобождава от потребителската такса са други установени нередности.
За различни нарушения по рамковия договор за тази година наложените санкции са 88 495 лв.

В системата на болничната помощ сериозно нарушение е отчитането за заплащане на клинични пътеки, които не са реални, каза от своя страна д-р Сашка Рускова.

Като пример тя посочи диабетната невропатия - чести били случаите на отчитане на клиничната пътека за лечение на заболяването, но в извънболничните листове не фигурирал дадения пациент.

Друго фрапиращо разкритие е, че от издадени 14 000 направления за рискова бременност само около 900 били истински.

Според отчитаните клинични пътеки се оказвало, че има драстично увеличение на инсултите, сърдечната недостатъчност, бронхопневмониите. „Резултатите са пример за оборота, колкото и грубо да звучи, който се върти с клиничните пътеки", каза д-р Рускова.

Тя добави, че независимо от съдебното обжалване на намалението в заплащането на 57 клинични пътеки, те се отчитат по намалените стойности.