Апелативната прокуратура във Велико Търново протестира изменението на присъдата за убийството на 18-годишния Алекс от Бяла.

Припомняме, в петък стана ясно, че присъдата на обвиняемия Валентин Маринов е намалена от 20 на 3 години затвор, тъй като Апелативният съд във Велико Търново преквалифицира деянието от убийство, извършено по хулигански подбуди, в умишлено нанесена лека телесна повреда, при която е настъпила смърт по непредпазливост.

Според присъдата на Окръжен съд - Русе от 8 юли 2017 г. подсъдимият беше осъден на 12 години затвор при първоначален строг режим, както и на обезщетение в размер на общо 200 000 лв.

Намалиха от 20 на 3 г. присъдата на обвиняемия за смъртта на 18-годишния Алекс от Бяла

Намалиха от 20 на 3 г. присъдата на обвиняемия за смъртта на 18-годишния Алекс от Бяла

Според съда не става въпрос за убийство по хулигански подбуди

В началото на юни тази година обаче Апелативен съд - Велико Търново измени присъдата на първоинстанционния съд, намалявайки присъдата на 3 години. По време на съдебно заседание прокурор от Апелативна прокуратура-Велико Търново мотивира отсъствието на основание за изменение на първоинстанционната присъда с преквалифициране на деяние и налагане на по-леко наказание.

Апелативната прокуратура във Велико Търново настоява да бъде потвърдена първоинстанционната присъда.

Припомняме, 18-годишният младеж изпадна в кома на 8 юли 2017 г., след като понесъл тежък удар по главата. Инцидентът станал, когато Александър и негови приятели се прибирали от дискотеката през нощта срещу събота. Били пресрещнати от група роми. Един от тях му поискал цигара и след като не получил, двете групи се сбили, при което младежът е бил ударен с бутилка по главата. По случая беше задържан 32-годишен мъж, който ударил младежа и не позволил на останалите да му окажат първа помощ.

Седмица по-късно момчето издъхна в болницата, а прокуратурата поиска доживотен затвор за Валентин Маринов.

Прокуратурата иска доживотен затвор за убиеца на 18-годишния Алекс от Бяла

Прокуратурата иска доживотен затвор за убиеца на 18-годишния Алекс от Бяла

Без право на замяна