Софийска апелативна прокуратура (САП) ще протестира оправдателната присъда на Софийския апелативен съд (САС) срещу Марио Николов, Людмил Стойков, Марияна Николова, Ана Шаркова, Иван Иванов и Валентин Ангелов.
Людмил Стойков е обвинен за организиране на престъпна група, ръководена от Марио Николов, за пране на над 12.8 млн. лева, отклонени от европейската програма САПАРД.

На 9 ноември САС за втори път оправда бизнесмените по обвинението за организирана престъпна група и пране на пари по т. нар. дело "САПАРД". По това дело бизнесменът Марио Николов първо бе осъден на първа инстанция на 12 години затвор, съпругата му Мариана Николова също бе призната за виновна и осъдена на 5 години затвор, а различни осъдителни присъди получиха останалите подсъдими - Ана Шаркова, Лазарина Георгиева, Иван Иванов и Валентин Ангелов.

Осъден на първа инстанция с тях бе и Григор Главев, но той почина преди делото да приключи окончателно. Двама бяха оправдани - Радмил Петров и Петя Хаджииванова.

След това САС отмени всички присъди и върна делото на прокуратурата, заради допуснати процесуални нарушения при изготвяне на обвинителния акт. След повторното внасяне на делото в съда, Стойков бе оправдан на първа инстанция, но ефективни осъдителни присъди получиха останалите подсъдими - Марио Николов, Марияна Николова, Ана Шаркова, Иван Иванов и Валентин Ангелов.

Това дело продължи повече от две години на втора инстанция и през 2012 г. САС оправда всички подсъдими. Протестите срещу оправдателната присъда бяха оттеглени от прокуратурата.

На 7 януари 2013 г. и.ф. главният прокурор Бойко Найденов внесе искане за възобновяване на делото с мотив, че е нарушен чл. 14 от НПК, в който се казва, че съдът взима решения по вътрешно убеждение, основано на обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото, като се ръководи от закона, както и чл. 13 от НПК, според който съдът трябва да вземе мерки за разкриване на обективната истина.

През март 2014 г. Върховният касационен съд (ВКС) възобнови делото "САПАРД" и го върна на САС за ново разглеждане.