Софийска градска прокуратура (СГП) разпореди проверка заведенията за психиатрична помощ. Тя е във връзка с данни за системни нарушения. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Проверката е възложена на Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП). Съдействие ще окаже и Изпълнителна агенция "Медицински надзор" (ИАМН), на която също е възложено извършването на конкретни действия. От държавното обвинение посочват, че се събира информация от всички други компетентни държавни органи, осъществяващи контролни функции върху посочените психиатрични болници и тяхната дейност.

Екипи на СГП, ГДНП и ИАМН са извършиха проверка на място в Държавна психиатрична болница "Св. Иван Рилски", Държавна психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм; Център за психично здраве "Проф. Н. Шипковенски" ЕООД; "Център за психично здраве - София" ЕООД; Клиника по психиатрия към УМБАЛ "Александровска" ЕАД; Първа и Втора психиатрична клиника към МБАЛНП "Свети Наум" ЕАД; Отделение по психиатрия към Медицински институт на МВР; Клиника по психиатрия и военна психология към "МБАЛ - София" - ВМА.

Предмет на проверката са обстоятелства, свързани със спазване на всички нормативни изисквания за лечение на лица, за които се прилагат принудителни медицински мерки, респективно задължително настаняване и лечение в държавните психиатрични болници, поясняват от прокуратурата.

Обект на проверка са и обстоятелствата относно гарантирането правото на достъп до лечение на уязвима група граждани, страдащи от психични заболявания, тяхното третиране в лечебните заведения и гарантиране спазването на човешки права и права на пациента.

Пациент загина при пожар в психиатричната болница в Ловеч

Пациент загина при пожар в психиатричната болница в Ловеч

По случая е образувано досъдебно производство