От Прокуратурата започнаха проверка на полета, преминал през летище "София" без граничен и митнически контрол. Това заяви Румяна Арнаудова, - говорител на главния прокурор Сотир Цацаров по време на брифинг.

По време на проверката ще бъде изискан летателният план, както и мястото на преминаване на самолета. "Ако един полет се заяви, че трябва да бъде осъществен - най-малко метеоролозите и ръководителите на движение трябва да дадат разрешение", коментира Арнаудова.

Самолет излетя непроверен от летище "София"
Обновена

Самолет излетя непроверен от летище "София"

Частният самолет е излетял от Габрово

Според наредба на Министерство на транспорта, следва да се осъществи граничен, митнически и други видове контрол.

В крайна сметка наистина само едно от лицата е бил подложен на такава транспортна проверка, като останалите негови спътници - не са. Проверка е преминал само пилотът.
Лицата, които са преминали с него, са изчаквали в помещение, за да им бъде направена проверка, но никои от граничните служби не са дошли, след което са били отведени към полета и като цяло не са възприели извършване на нарушение от собствена гледна точка, заяви Арнаудова.

Предстои да се установи това нарушение от кого е било осъществено - от служителите на Гранична полиция или от служителите на летище "София".

Случаят с непроверения самолет на "Летище София" бил поредица от случайности

Случаят с непроверения самолет на "Летище София" бил поредица от случайности

Според изпълнителният директор на "Летище София" ЕАД Владимир Рапонджиев

Граничните полицаи трябва да бъдат уведомени от служителите на летище "София", че има полет за обработване.

Прокуратурата ще проверява още целта на незаконното преминаване през границата. "Ние ще трябва да установим умисъла. Трябва да установим точната траектория на движение на този самолета", каза още Арнаудова.

"Можем да кажем - започваме проверка и когато приключи, ще ви уведомим за решението на прокурора", увери говорителят на главния прокурор.