Прокуратурата е започнала проверка по публикации в медиите за потенциално унищожаване на пясъчни дюни в к.к. "Албена".

Целта на проверката е да се установи има ли данни за евентуално извършено престъпление за унищожение или повреждане на защитена територия или местообитание.

За това обвинението предвижда "лишаване от свобода" до три години или "пробация", както и с "глоба" от 2000 до 10 000 лева.

Проверката е възложена на полицията в Добрич и ще изясни всички факти и обстоятелства около изложеното в публикациите твърдение за "унищожени над 800 метра дюни и умишлено изместване на устието на река Батова, която се влива в Черно море" и е част от резервата "Балтата".

Резултатите от проверката ще бъдат показани на медиите и обществеността след приключване й.

В края на юни експерти от Басейнова дирекция "Черноморски район" (БДЧР) и РИОСВ-Варна са извършили съвместна проверка по подаден сигнал за умишлено заустване на река Батова и унищожаване на дюните, съобщи БНР.

Видимо бреговете на водното течение през пясъчната ивица са ерозирали вследствие на повишеното водно количество на течащите повърхностни води, сформирани от територията на ПР "Балтата".

Проверяващите не са установили техника и хора, извършващи отклоняване на река Батовска, както и следи от дейности по изместване на течението.