От прокуратурата съобщиха, че работят по случаите на скандални измами, в които нищо неподозиращи хора се оказват "длъжници" и частни съдии им конфискуват имуществото, съобщиха от държавното обвинение.

Повод за съобщението са излъчените по bTV материали за Цветанка Иванова, която се разделила с крупната сума от 35 000 лв. и се сдобила със запор на апартамента си.

Иванова e от Враца и й се наложило да търси непознат мъж в софийския ромски квартал "Христо Ботев", защото той уж й бил дал пари на заем и срещу нея е пуснат "запис на заповед" - хвърчащ лист, който не е проверен от частния съдия изпълнител дали е истински или не, защото не му влизало в задълженията.

На него има подпис, за който Цветанка твърди, че не е неин.

Цялата процедура е извършенa с пълномощно и договор за правна помощ от адвокат Симеон Рачев Миков от Софийската адвокатска колегия.

Именно в неговата сметка са прехвърлени 35 000 лв. на Цветанка.

При журналистическото разследване Миков първо се опитва да изгони екипа, а след това заявява, че не коментира клиентите си и "има прокуратура, да го разследва".

Оказва се, че под негово ръководство има няколко подобни случая.

Още в края на януари 2017 г., Софийската районна прокуратура е възложила проверка по повод записа на заповед, на който "е придаден вид", че е подписан от лицето Цветанка Иванова и последвалото в тази връзка изпълнително производство, съобщиха още от държавното обвинение.

Необходимите действия се осъществяват от главната дирекция на полицията и в хода на проверката са снети обяснения от запознати със случая и са приобщени множество относими документи.

Предстои установяване и разпит на гражданите, пострадали при сходни с описаните от Иванова обстоятелства.

Проверката ще приключи в максимално кратък срок, обещаха от прокуратурата.