Образувани са 32 досъдебни производства в Прокуратурата за престъпления против политическите права на гражданите и престъпления, свързани с изборите, като 8 от тях са бързи производства, а по 24 се провежда разследване по общия ред.

Разследвания се провеждат в РП Бяла Слатина 1 бр., РП Варна 3 бр., РП Горна Оряховица 2 бр., РП Дупница 3 броя, РП Елена 1 бр., РП Исперих 3 бр., РП Каварна 1 бр., РП Казанлък 1 бр., РП Карнобат 2 бр., РП Ловеч 1 бр.,РП Оряхово 1 бр., РП Павликени 1 бр., РП Плевен 2 бр., РП Пловдив 1 бр., РП Сандански 2 бр., РП Свищов 1 бр., РП Сливен 1 бр., РП Смолян 1 бр., РП Тетевен 1 бр., СРП 1 бр., СГП 1 бр. и Специализирана прокуратура 1 бр.

Общо 19 разследвания са за престъпления против политическите права на гражданите, а 13 са с предмет престъпления, свързани с изборите.

Привлечени 8 лица в качеството на обвиняеми. Три досъдебни производства са прекратени.

В Прокуратурата на Република България са образувани 314 прокурорски преписки, от които по 183 бр. е постановен отказ да се образува досъдебно производство. Прокуратурите в страната са изпратили по компетентност на други органи 17 бр. преписки, а по останалите 114 бр. преписки се извършва проверка по реда на Закона за съдебната власт.

До настоящия момент главният прокурор Сотир Цацаров е поискал от ЦИК даване на разрешение за привличане като обвиняеми и задържане на 5 лица - кандидати за кметове и общински съветници, по разследване на Специализираната прокуратура и за привличане на 2 лица - кандидати за общински съветници, като обвиняеми по разследвания на Софийска градска прокуратура. За петте лица с имунитет, ЦИК даде разрешение за привличането им като обвиняеми и за задържането им.

По отношение на двете лица по досъдебни производства на СГП, се очаква решението на ЦИК.

Полицията проверява 10 сигнала за изборни нарушения в Пловдив

Полицията проверява 10 сигнала за изборни нарушения в Пловдив

Засилено е присъствието на униформени в ромските квартали