Пловдивската военно-окръжна прокуратура се е сезирала за инцидента с военнотранспортния самолет "Спартан", съобщи БНР.

Часове след като имаше авария с единствения ни летящ военнотранспортен самолет "Спартан" e започнало досъдебно производство.

Инцидент на учение със "Спартан" се размина без жертви и ранени
Обновена

Инцидент на учение със "Спартан" се размина без жертви и ранени

Нанесени са материални щети по машината

При инцидента няма пострадали военнослужещи от екипажа. Аварията е станала при извършване на учебна маневра на земята. По самолета са нанесени материални щети.

Пилотите от "Граф Игнатиево" не искат да тренират

Пилотите от "Граф Игнатиево" не искат да тренират

Докладвали, че се чувстват психологически непригодни - разочаровани от спирането на проекта за придобиване на нов изтребител за ВВС

Припомняме, на 24 октомври 2017 г. пилотите от авиобаза "Граф Игнатиево" заявиха, че не се чувстват годни да извършват тренировъчните полети. Тогава техните действия бяха определени и като бунт. Разследване на прокуратурата установи, че не е имало организирани действия в авиобазата.

От години военни експерти предупреждават, че състоянието на техниката и противоречивите реформи, които се извършват в сектора понижават мотивацията и се отразяват на подготовката на военните ни авиатори.

Прокуратурата: Летците не са излизали на "бунт"

Прокуратурата: Летците не са излизали на "бунт"

Проверката сочи, че летателният състав не е отказвал задачи

Отлаганият ремонт на наличните изтребители МиГ-29 и липсата на единно мнение за типа нов изтребител, с който ще разполага войската се отразяват и на подготовката на военните пилоти.