"Не приемам приказки за стачки и бунтове. Армията не е детска градина." Това заяви на извънреден брифинг военният министър Красимир Каракачанов след проведена среща с военни ръководител по повод напрежението от тази сутрин в авиобаза "Граф Игнатиево". Все пак министър Каракачанов заяви и че "никой не си е помислял подобни действия".

По думите на министъра включително и нуждата от брифинг след срещата е именно да се дадат пояснения по "недоразумението, раздухано днес". Той не си спести и коментара, че е убеден, че създалата се ситуация ще бъде използвана за политически спекулации.

Пилотите от "Граф Игнатиево" не искат да тренират

Пилотите от "Граф Игнатиево" не искат да тренират

Докладвали, че се чувстват психологически непригодни - разочаровани от спирането на проекта за придобиване на нов изтребител за ВВС

Между ръководството на Министерство на отбраната и базата в Граф Игнатиево има добър диалог, отчете още Каракачанов, въпреки че за пореден път призна, че има сериозни проблеми в авиацията ни.

На първо място според Каракачанов стои проблемът с ремонта и поддръжката на наличната техника, а на второ, но успоредно място, проблемът със закупуването на нов изтребител. "Подчертавам нов, а не стари самолети", посочи Красимир Каракачанов.

Военният министър припомни последното заседание на ресорната комисия в Народното събрание, където обясни, че очакваме от Русия да ни предостави документите за гаранцията по ремонта на двигателите за руските МиГ-ове.

"Има договор, който е сключен от предишното ръководство на МО, обясни Красимир Каракачанов и посочи, че този договор не може да се променя. "Ние искаме договорът да се спази Не можем да рискуваме да приемаме едни двигатели без всичко по договора да е изпълнено, а след това нещо да се случи. Грижата на човешкият живот е на първо място, човекът е най-ценното нещо в армията", посочи министърът.

Пилотите от "Граф Игнатиево" не искат да тренират

Пилотите от "Граф Игнатиево" не искат да тренират

Докладвали, че се чувстват психологически непригодни - разочаровани от спирането на проекта за придобиване на нов изтребител за ВВС

Каракачанов повтори и основните усилия на министерството - новите проекти за модернизация да вървят успоредно и в авиацията, и във флотата, и в сухопътните войски.

Отделени за 100 млн. за заплати, допълни Каракачанов и подчерта, че те не са вдигани от 2013 година.

Военният министър посочи, че е важно военните да бъдат мотивирани освен със заплати, и с нова техника. "Правим, но заявявам човешкият живот е преди всичко", отсече Каракачанов.

Преди министър Каракачанов пред медиите излезе командирът на авиобазата в Граф Игнатиево генерал Иван Лалов, който увери, че летателният състав не прави бунт.
Лалов изтъкна, че те не са имали за цел да получат подобен отзвук.

"Провеждаме тренировъчни полети, а не сме на война", натърти ген. Лалов. В авиацията е абсолютно по правилата, ако някой летателен състав почувства, че не е в състояние да проведе задачите, да докладва и да откаже да го направи, обясни командирът.

"Иначе хората излитат и понякога не се връщат", натърти авиаторът и отново подчерта, че бунт не е имало.