Моите уважения към неразположенията им, времето е лошо и мен ме е страх да летя на такова време, но летя, когато има задача.

Това е коментарът на премиера Бойко Борисов пред журналисти в МС по повод на вчерашните прекъсвания на тренировките в авиобаза Граф Игнатиево и създалото се напрежение в ациацията.

Борисов съобщи, че военният министър Красимир Каракачанов му е докладвал, че проблем няма и нещата са решени.

"Колкото за българските военни летци е направено, за никой друг не е направено", посочи Борисов.

Той изрази надежда да няма външна намеса и влияние в действията им, защото "няма да е честно".

Бившият министър на отбраната намеква за преврат в авиацията

Бившият министър на отбраната намеква за преврат в авиацията

Николай Ненчев вижда елемент на организация около авиобаза Граф Игнатиево

Нашите правителства досега са плащали по стотици милиони евра за българските летци и съвсем малко за българските сухопътни сили, за българските моряци и всички останали", обясни още Борисов.

Премиерът припомни, че в последните години на българските военни летци са дадени стотици милиони. Осигурени са им най-скъпите и най-модерни самолети тип "Спартан", най-скъпите и произведени единствено за България "Пантер"-и, най-скъпите и модерни хеликоптери "Кугър".

Каракачанов отсече: Армията не е детска градина
Обновена

Каракачанов отсече: Армията не е детска градина

Не приемам приказки за стачки и бунтове

Във всички сектори на държавата сме дали огромни пари, за да ги стабилизираме - и в икономиката, здравеопазването, държавата се нуждае изключително от нови влакове и какво ли не още, добави Борисов.

Припомняме, вчера сутринта стана ясно военните ни пилоти авиобаза "Граф Игнатиево" масово са докладвали, че се чувстват психологически непригодни да летят на тренировъчните полети през днешния ден. Обяснението за масовия отказ да изпълнят тренировъчния си план е демотивираност и разочарование заради спирането на проекта за придобиване на нов изтребител за ВВС. Припомняме, на 5 октомври т.г. депутатите гласуваха да бъде върната процедурата по избор на нови бойни изтребители.

Авиацията е пред приземяване, предупреди шефът на проекта за нов изтребител

Авиацията е пред приземяване, предупреди шефът на проекта за нов изтребител

Самолетите ни са добри, но за 80-те години на ХХ век, припомня Димитър Стоянов

След спешна среща между военния министър Красимир Каракачанов и командира на авиобазата в Граф Игнатиево генерал Иван Лалов беше обявено, че летателният състав не прави бунт.

"Не приемам приказки за стачки и бунтове. Армията не е детска градина", заяви на извънреден брифинг военният министър Красимир Каракачанов. Той припомни последното заседание на ресорната комисия в Народното събрание, където обясни, че очакваме от Русия да ни предостави документите за гаранцията по ремонта на двигателите за руските МиГ-ове.

Тази сутрин обаче бившият министър на отбраната Николай Ненчев заяви, че вижда елемент на организация в действията около авиобаза "Граф Игнатиево". Ненчев обясни, че пилотите са военнослужещи и тяхно основно задължение е да изпълняват.

По-късно от прокуратурата съобщиха, че е извършена проверка по повод на сигнал за напрежение в авиобаза "Граф Игнатиево". Проверката установява, че няма основания за осъществяване на правомощията на Военна прокуратура.