Решението на СРС е тълкуване на Конституцията и обявяване на Наказателния кодекс за противоконституционен по отношение на нормите, предвиждащи отнемане на автомобил, в случая става въпрос за автомобила на Ивайло Цветков - Нойзи.

Това заяви пред журналисти говорителят на СРП прокурор Николай Николаев.

По думите му СРП е изненадана от решението. Съдебното решение е неправилно, то преобръща съдебната практика, подчерта той.

По тази причина държавното обвинение го протестира.

Николаев посочи, че районен съд не може да осъществи такъв инцидентен контрол. По думите му действащият съдебен режим в България предвижда концентриран контрол за законосъобразност, което означава че само КС може да определи закона за отнемане на колите на пияните шофьори за противоконституционен. Ако районните съдилища започнат да се произнасят за непротивоконституционност, ще настане анархия в съдебната система, допълни говорителят на СРП.

За нас решението не е правилно и обръщаме спора към Софийски градски съд, добави той.

Съдът пожали Нойзи и не конфискува колата му в полза на държавата

Съдът пожали Нойзи и не конфискува колата му в полза на държавата

През месец март журналистът бе осъден условно за шофиране в нетрезво състояние

Припомняме, че Ивайло Цветков - Нойзи бе хванат да шофира с над 2 промила алкохол през ноември 2023 г. Той бе осъден условно след споразумение с прокуратурата. Шофьорската му книжка бе отнена за година и два месеца, а колата му трябваше да бъде отнета в полза на държавата. Със съдебното решение обаче това не се случва.